Setmanari d'informació local - 138 anys

Un volum recull els articles periodístics del polític Alexandre Jaume

El volum, que es presenta demà a la Biblioteca de Cort, recopila els 285 articles que escrigué el polític entre el 1904 i el 1936

14565

Un volum recull els articles periodístics del polític Alexandre Jaume. El llibre ha estat editat per l’editorial Lleonard Muntaner i compta amb una ajuda de la línia de subvencions de l’Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Palma. El volum, que es presenta aquest dijous a la Biblioteca de Cort a les 19.00 hores, recopila els 285 articles que escrigué el polític entre el 1904 i el 1936

El recull, que inclou des del primer article del qual es té constància fins al darrer, l’ha fet Miquel Jaume Campaner, qui ha pogut recuperar textos dels quals no es tenia notícia. Es tracta del cinquè volum de la col·lecció 'Obres Completes d’Alexandre Jaume', dirigida per Alexandre Font Jaume, nét del polític.

Alexandre Jaume és autor de 285 articles de temàtica generalment social i política, escrits amb sentiment i convicció i en un llenguatge fàcil. La seva producció periodística reflecteix amb nitidesa les tres èpoques en què es pot dividir la vida d’Alexandre Jaume. Una primera, «d’acceptació de la pròpia ideologia i de les seves conseqüències, cosa que no fou gens fàcil, i d’expectació, entre l’esperança i la desesperança, d’un canvi polític», com explica Alexandre Font Jaume al pròleg del volum.

El 14 d’abril de 1931 comença una segona època, «el naixement d’una República que permeté la configuració d’un nou estat, a la qual Alexandre Jaume, com a diputat constituent, va contribuir», segons el net del polític. Aquest «temps de plenitud» acaba en «malson», i dóna pas a una «tercera època de profunda tristesa», que s’atura en sec el 24 de febrer de 1937, dia en què Alexandre Jaume fou afusellat juntament amb els batles Emili Darder i Antoni Mateu i l’empresari Antoni Maria.

Per a Alexandre Font, «el conjunt d’articles que escrigué Alexandre Jaume constitueix el testimoni d’un personatge i d’una època excepcionals». En aquest volum Miquel Jaume ha fet una transcripció dels articles i una edició crítica acurada, a més d’un estudi preliminar que els estudia de forma minuciosa.

La presentació del volum anirà a càrrec del regidor de Cultura, Patrimoni, Memòria Històrica i Política Lingüística, Llorenç Carrió; l’historiador Pere Gabriel;el curador de l’edició, Miquel Jaume Campaner, i del director de la col·lecció, Alexandre Font Jaume. Moderarà l’acte l’editor Lleonard Muntaner.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.