Setmanari d'informació local - 138 anys

Calvià comptarà amb 4 milions d'euros de l'Impost Turístic per finançar dos projectes

14757

El municipi de Calvià comptarà amb 3 nous projectes finançats pels fons de l'Impost de Turisme Sostenible, després que el ple de la Comissió de l'Impost del Turisme Sostenible els inclogués entre els 62 projectes aprovats, que posteriorment va ratificar el Consell de Govern. Els tres projectes aprovats suposen una inversió de 3.960.000 €.

La finca de Galatzó comptarà amb dos projectes que potenciaran l'ús de la finca tal com recull un dels compromisos dels acords d'investidura de l’Ajuntament de Calvià.

Alberg de muntanya a la finca pública municipal de Galatzó

El projecte d'habilitar un Alberg de muntanya per a excursionistes en la finca pública de Galatzó suposa una inversió d'1.410.683,97 € i té la finalitat de millorar, ampliar i facilitar l'accés de la ciutadania a la naturalesa, resultant idònia per la pernoctació d'excursionistes que transcorren per la ruta GR-221.

D'aquesta manera, s'augmenta la xarxa de refugis a la Serra de Tramuntana, s'acosta l'accés de la ciutadania al coneixement del patrimoni natural i etnològic i es promou així la pràctica d'un turisme ecològic i sostenible. Tot això, amb l'objectiu final de fomentar la conservació del nostre patrimoni.

El projecte preveu la reforma de l'edifici de les antigues porqueres de la finca de Galatzó per ser destinades a Refugi de Muntanya per a excursionistes i així poder-lo incloure dins de la xarxa de refugis de la ruta de Pedra en Sec. La solució adoptada per al refugi consisteix en la creació de quatre àrees subdividides en dormitoris de capacitat per a quatre o sis places (en lliteres), amb una capacitat total de 52 places.

Aquests espais-dormitori ocuparan la part central de l'edifici, per a això s'efectuaran fitacions del mur de càrrega central amb bigues metàl·liques. 

Recuperació del sistema hidràulic de la finca

El segon projecte també se centra en la finca pública de Galatzó. Amb una dotació de 784.838,89 €, es durà a terme un projecte de recuperació del sistema hidràulic, per potenciar la gestió agropecuària i ambiental de la finca que respongui a l'objectiu de conservar el paisatge cultural d'una possessió de la Serra de Tramuntana. 

El projecte té com a objectiu la realització d'una sèrie d'obres de reparació, amb la finalitat de posar en funcionament la canaleta i els molins del sistema hidràulic de Galatzó, i així aprofitar l'aigua que en aquests moments es perd. Així mateix, l’execució d'aquest projecte té un valor afegit en recuperar un element únic dins del patrimoni etnològic de les Illes.

L'interès a compatibilitzar les activitats agrícoles i ramaderes amb un ús públic no és un altre que el de mostrar una manera de vida que a poc a poc va desapareixent, especialment a les zones muntanyenques de la Serra a causa, fonamentalment, de la seva manca de rendibilitat. Per tot això, la importància d'aquest projecte de recuperació del sistema hidràulic amb l'objecte de:

· Frenar la degradació i pèrdua d'ús d'un element catalogat de caràcter únic a la zona.
· Adequar un espai hidràulic excepcional a la visita pública, com a exemple eminentment representatiu d'un tipus de construcció significativa de la tradició mallorquina en perill de desaparició.
· Mantenir i millorar l'espai agrícola, ramader i forestal de la finca com a exemple del paisatge cultural de la Serra.
· Conservar els usos tradicionals que han dibuixat les característiques del territori.

Així doncs, la Finca Pública Galatzó, situada dins de l'àmbit territorial de la Serra de Tramuntana, és un espai que, per la seva ubicació, característiques i possibilitats, es pot convertir en l'escenari perfecte per desenvolupar projectes de col·laboració amb el Consorci de la Serra posat que, en un territori fitat i de fàcil accés com és Galatzó, es compta amb espais a l'aire lliure i infraestructures que permetrien convertir-la en un centre integral d'interpretació de la Serra de Tramuntana.

Museu arqueològic

El projecte amb major dotació correspon a la creació del museu del parc arqueològic del Puig de sa Morisca amb una dotació econòmica d'1.765.174,15€.

El Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca situat a Santa Ponça, és un projecte que ve desenvolupant-se des de l’Ajuntament de Calvià en col·laboració amb la UIB des de 1997. Es tracta d'un espai de més de 45 ha, que inclou una de les concentracions més importants de jaciments arqueològics de Mallorca, molts d'ells de titularitat pública. Així mateix, compta amb un ric patrimoni natural, etnogràfic i paisatgístic.

La construcció del Museu permetrà dotar al Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca de la infraestructura museística necessària per poder acollir i presentar les restes arqueològiques recuperades en els jaciments de Calvià i en municipis adjacents.

La combinació del Museu amb el Parc Arqueològic del Puig de sa Morisca, farà d'aquest conjunt un lloc de referència a les Illes Balears, tant pel seu potencial turístic com per la integració de l'oferta cultural, natural i paisatgística. Per això, l'àmbit d'influència d'aquest equipament no abastarà únicament al municipi de Calvià, sinó al conjunt de l’illa, amb la conseqüent repercussió econòmica, social i d'imatge que això generarà.

 

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.