Setmanari d'informació local - 138 anys

El Consell assegura que el pla de recuperació dels molins «ja és una realitat»

14911

El Consell ja ha materialitzat, a través d'un «ambiciós» pla, la seva intenció de recuperar un dels elements més característics de l'illa; els molins de vent situats en el Pla de Sant Jordi. Així, fins al 24 de novembre els propietaris dels molins poden adherir-se al programa impulsat i finançat per la institució insular per «frenar la deterioració d'aquests importants elements patrimonials».

En paraules del president del Consell, Miquel Ensenyat, és «imprescindible frenar la deterioració que la majoria dels molins sofreixen», al mateix temps que ha reafirmat el compromís de recuperar «una part important del patrimoni industrial de l'Illa, així com una de les imatges més característiques de Palma i també de Mallorca». De fet, només en aquesta zona hi ha 1.070 molins documentats, «la qual cosa fa que ens trobem davant el parc eòlic més gran d'Europa», ha indicat Ensenyat.

Segons el president del Consell, «els molins són una de les primeres estampes que els nostres visitants reben de Mallorca», si bé, ha dit, que el pla de recuperació «no ho hem fet pensat en els turistes, sinó sobretot amb les noves generacions perquè tenguin la possibilitat de conèixer i valorar el que els nostres padrins foren capaços de fer».

Encara que els molins de vent han perdut la seva utilitat per a l'agricultura, són «una part integrant del patrimoni cultural de Mallorca», ha agregat. Actualment queden al voltant uns 3.300 molins a l'Illa.

Convocatòria d'ajudes

Precisament, l'objectiu de la convocatòria, que acabarà dia 24 de novembre, és «promoure la restauració i posterior posada en valor dels molins de vent respectant la tipologia originària i potenciant la utilització de les tècniques i els materials tradicionals», ha assenyalat la directora insular de Patrimoni, Kika CollEn concret, «el Consell subvencionarà a les persones propietàries dels molins el 100% de la restauració de la torre, el safareig i el mecanisme», ha assegurat Coll.

Per contra, el propietari del molí haurà de mantenir-ho i haurà de permetre les visites públiques i gratuïtes, amb prèvia sol·licitud. Entre els anys 2017 i 2019 el Consell destinarà un total d'1.109.186 euros repartits en tres anualitats. En 2017, 109.186 euros; en 2018, 500.000 euros i en 2019 es destinaran 500.000 euros. El Govern aportarà 250.000 euros amb càrrec als fons de l'Impost de turisme sostenible.

Campanya d'apadrinament 

Paral·lelament, s'ha posat en marxa una campanya de apadrinamient perquè empreses o particulars puguin participar. A més, està en marxa un programa per restaurar el patrimoni històric. En aquest cas, el Consell es farà càrrec de redactar el projecte tècnic de restauració, així com de la mà d'obra per executar els projectes.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.