Setmanari d'informació local - 138 anys

Tirme ampliarà el dipòsit de cendres fins als 20 metres d'altura

17257

Tirme invertirà 9,2 milions a ampliar de manera «urgent» el dipòsit de seguretat de cendres amb una nova infraestructura de 564.642 m3 que permetrà augmentar en 13,5 anys la seva vida útil. Així ho ha comunicat la consellera insular de Medi ambient, Sandra Espeja, qui ha explicat que el dipòsit actual es troba al 96,4 per cent de la seva capacitat total, amb cinc mesos més de vida útil.

Atès que està previst que les obres de construcció s'allarguin durant un any, el Consell ha autoritzat al fet que l'actual dipòsit passi de l'altura màxima 7,5 metres més, fins als 20 metres, «per guanyar un any i mig fins que estigui l'ampliació».

El projecte autoritzat és menor que el presentat per Tirme, amb el qual s'allargava la vida útil fins al 2041. «No volem infraestructures sobredimensionades», ha exposat. Espeja ha criticat la falta de planificació del PP durant la passada legislatura. «És una actuació irresponsable del PP aprovar un Pla Director de Residus sense planificació d'ampliació», sabent que la vida útil que queda era limitada.

A més, també ha criticat que la formació volgués convertir a Mallorca en «l'abocador d'Europa» per tractar residus procedents d'Europa. «És important que no entrin residus de fora de Mallorca a cremar-se perquè la situació que deixa no és bona», ha lamentat. La consellera insular ha explicat que els costs que ara assumeix la concessionària s'inclouran dins de la tarifa i que és necessari que s'enfoquin polítiques que augmentin el reciclatge i la reutilització i disminueixin la incineració.

Així mateix, ha assegurat que existeixen amenaces de multa a les comunitats autònomes per no complir directives europees en gestió de residus, com per no disposar d'un pla de gestió autonòmic. De les 500.000 tones de residus que es generen a l'any a Mallorca, entre el 70 i el 80 per cent acaben en procés d'incineració. «Per això és tan important la separació d'origen a casa, que els ajuntaments millorin les recollides i que hi hagi més campanyes de sensibilització», ha assegurat.

En aquest sentit, Espeja ha recordat que estava previst que l'actual dipòsit tengués capacitat fins a 2025, però que, per contra, el 2018 ja està complet, perquè la previsió era de 200.000 tones de residus a l'any. Per cada 100 tones de rebuig es produeixen quatre tones de cendres, que per la seva toxicitat han de ser cobertes amb ciment i es converteixen en 12 tones.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.