Un centenar de dones han reivindicat aquest dimecres al Parc Bit el paper de la dona en la ciència i la tecnologia, en el marc de la presentació del programa d'activitats amb motiu del Dia Internacional de les dones i les nines en la ciència. La presentació s'ha duit a terme aquest dimecres matí per part de la vicepresidenta i consellera d'Innovació Recerca i Turisme, Bel Busquets. El programa d'activitats s'ha organitzat a les Balears a través de la plataforma #11fbalears, formada per dones i institucions del sector de la ciència, la tecnologia, l'enginyeria, i les matemàtiques.
L'objectiu és posar cara i donar veu a dones que des d'institucions, empreses, o a títol individual realitzen la seva activitat professional o acadèmica en l'àmbit d'aquests sectors, perquè serveixin de models a seguir para a les noves generacions de nines, amb la idea de motivar el seu interès, promoure vocacions científiques i tècniques entre les nines, i contribuir a trencar la bretxa de gènere.
En aquest sentit, la vicepresidenta Busquets ha volgut destacar que donant suport a aquest tipus d'iniciatives el Govern pretén contribuir «no només a donar força a les dones i fer-les visibles en el món de la recerca i la innovació, on no han estat tradicionalment presents, sinó també impulsar aquests sectors econòmics d'alt valor afegit».
El percentatge de dones investigadores se situa en el 50%
En la presentació, el director general d'Innovació Recerca, Josep Lluís Pons, que ha apuntat que el percentatge de dones investigadores a les Balears se situa al voltant del 50 per cent.
Pons ha subratllat que «la veritable problemàtica està encara en l'existència del sostre de vidre» que evidencia «les nombroses dificultats amb les quals es troben les dones per arribar a llocs de responsabilitat o de direcció dins del món acadèmic i empresarial, on són encara els homes els qui ocupen majoritàriament aquestes posicions».
Segons l'informe 'Científiques en xifres', encara que la presència femenina supera el 40 per cent a les universitats espanyoles i els centres de recerca, totes les universitats excepte la de Granada, són presidides per rectors. Així mateix també es desprèn de l'informe que la presència de dones investigadores en el sector industrial és molt inferior a la d'homes, on només arriba al 31 per cent en el conjunt de l'Estat espanyol.
A la UIB, el percentatge de dones que configuren el personal docent i investigador (catedràtiques, professores titulars i contractades, investigadores i postdoctorals) és del 37,6 per cent i només del 32,1 per cent si s'exclou el personal associat, segons dades facilitades des de del rectorat universitari. Quant a distincions i premis al món científic, només el 18 per cent dels guardons de ciència que s'atorguen a l'Estat espanyol recauen en dones, segons un informe de l'Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues, que recorda que només el 3 per cent dels premis Nobel de ciències s'han concedit a dones des de la seva creació en 1901.
Programa d'activitats
El programa d'activitats està dirigit a dones, nines i a tots els actors implicats en el sistema de recerca i innovació tecnològica. Entre les activitats que es realitzaran, cal destacar les previstes el 9 i 10 de febrer, que es realitzaran en el Caixa Forum de Palma.
El divendres 9 a les 18.00 hores tendrà lloc la taula rodona i debat 'La investigació a les Balears és també cosa de dones', en un format que inclou també la performance 'De ciència,*estereotips i xifres' protagonitzada per personal investigador de diferents institucions, així com una lectura de poemes d'Elena Soto, periodista especialitzada en divulgació científica.
També en el Caixa Forum, el dissabte 10 al matí es realitzarà una activitat de cites ràpides amb científiques dirigida a públic general i familiar, amb especial interès per a nines i estudiants. D'altra banda, el 17 de febrer a la UIB tendrà lloc l'activitat 'Django Girls', una iniciativa internacional a través de la qual es realitzen tallers gratuïts d'un dia de durada per a dones que vulguin iniciar-se al món de la programació. Es preveu que puguin accedir 40 dones per tenir un primer contacte amb el llenguatge de programació Python.
Durant els pròxims dies es preveu que s'afegeixin altres iniciatives.
Avui hem presentat el programa del Dia de les Dones i Nines en la Ciència https://t.co/nzOsds2E66
? Vicepresidència IB (@VicepresidencIB) 24 de gener de 2018
Gràcies a la plataforma #11FBalears x ajudar-mos a despertar l'interès de les nines x la ciència, i x donar visibilitat a les científiques de les Illes! #mujeresSTEM11F pic.twitter.com/hKilOfhTuj