Setmanari d'informació local - 138 anys

Truyol: «Les dones tenim molt a dir i fer per a crear un nou model energètic que sigui just per a tothom»

17813
Truyol ha destacat que «és important que l'Ajuntament de Palma i altres administracions siguem productores i consumidores d'energia renovable descentralitzada, per donar exemple a la resta de la societat, i ser agents actius al canvi de model». | Ajuntament de Palma

La tinenta de batle d'Ecologia, Agricultura i Benestar Animal de l'Ajuntament de Palma, Neus Truyol, participa aquest cap de setmana a la Primera Trobada de Dones sobre Gènere i Energia que se celebra a Bilbao i que compta amb la participació d'unes 150 dones de diferents llocs de tot l'Estat i de diferents àmbits que treballen per «canviar el model energètic actual, i construir-ne un més sostenible i democràtic».

Segons ha explicat Cort, aquesta trobada, nascuda de la feina en xarxa, reuneix dones professionals del món de l'energia i activistes socials per compartir experiències i perfilar un full de ruta compartit per capgirar la situació actual, «un sector extremadament masculinitzat, amb la necessitat de visibilitzar altres formes de treballar, més cooperatives, inclusives i justes» ha afirmat la regidora.

L'objectiu de la trobada és visibilitzar les dones feministes i la seva visió del model energètic. La pobresa energètica, el foment de les energies renovables, la descentralització de la producció i la presa de decisions, en definitiva, la democratització de l'energia, són els temes que es tractaran a la trobada.

A la jornada d'aquest dissabte, Truyol ha realitzat una presentació on reclama canvis urgents a la legislació per modificar el model energètic. «La pobresa energètica té cara de dona, per tant les dones tenim molt a dir i fer per crear un model just per a tothom», ha explicat.

«Hem de rompre l'oligopoli energètic, un recurs estratègic i bàsic com l'energia no pot estar amb poques mans, ha de ser un bé comú», ha afegit Truyol. A més, la regidora ha explicat la importància d'actuar de forma urgent per canviar la legislació estatal que «bloqueja aquest canvi de model, com per exemple l'impost al sol, o promoure el decreixement del consum d'energia tot això de forma encara més urgent a un territori com el nostre, les illes, especialment sensibles, on els efectes del canvi climàtic ja estan aquí».

Energia renovable

Per tot plegat, Truyol ha destacat que «és important que l'Ajuntament de Palma i altres administracions siguem productores i consumidores d'energia renovable descentralitzada, per donar exemple a la resta de la societat, i ser agents actius al canvi de model».

Actualment a les Illes Balears la producció d'energia renovable únicament suposa el 2.8% del total, mentre que cada any es consumeix més energia. Així, del 2016 i 2017, la demanda energètica va créixer en un 3.8%, «un creixement és insostenible» ha afirmat Truyol que ha subratllat «la necessitat de decréixer».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.