Setmanari d'informació local - 138 anys

MÉS per Mallorca demana quatre anys de presó per a Jaume Matas pel cas Son Espases

17861

L'acusació popular exercida per MÉS per Mallorca en el cas Son Espases demana quatre anys de presó per a l'expresident del Govern, Jaume Matas, per tràfic d'influències i delictes continuats de prevaricació i frau a l'administració, presumptament comesos en l'adjudicació de les obres de construcció de l'Hospital.

D'aquesta manera, el partit sol·licita una pena major que la que reclama el Govern (acusació particular), que en el seu escrit d'acusació, conegut divendres passat, demanava dos anys i deu mesos de presó per a MatasMÉS aprecia en el seu escrit l'agreujant de reincidència en el cas de Jaume Matas i també sol·licita imposar-li una inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic.

Per a la resta dels acusats, a més de la inhabilitació, MÉS reclama quatre anys de presó per a l'exconsellera de Salut, Aina Castillo; altres quatre per a l'exdirector general de l'IbSalut, Sergio Bertrán; i tres anys per a l'empresari Jesús Peinado, propietari de Global PM Consultors SLAixí mateix, de la mateixa manera que el Govern, MÉS demana que els acusats indemnitzin conjuntament i solidàriament les Balears amb 29.500 euros, el preu del contracte subscrit amb Global PM.

Els fets tenen el seu origen en el concurs per a la concessió de l'Hospital Son Espases, tramitat per l'IbSalut en la legislatura 2003-2007. En concret, afecten tant al procediment per a la construcció, explotació i conservació del nou hospital com l'adjudicació del contracte de consultoria per al suport en les tasques d'anàlisis i avaluació de les propostes tècniques i econòmiques presentades.

Les acusacions asseguren que Matas va ordenar manipular el concurs a través de Castillo, Bertrán i el president de la mesa de contractació, ja mort. L'oferta d'OHL superava a la de FCC en la part tècnica però la segona superava a la primera en l'econòmica, amb una diferència de cent milions d'euros. Segons les acusacions, Matas va ordenar a Castillo que donés les instruccions oportunes perquè la licitadora adjudicatària del concurs anés a OHL.

Seguint amb aquest relat, abans que es reunís la Mesa de contractació en la qual havia d'analitzar-se un informe de valoració de Global PM Consultors, Matas va citar a Castillo en la cafeteria del gimnàs MegaSport, on li va lliurar un sobre amb els arguments tècnics per motivar l'adjudicació a favor d'OHL. Aquests fets foren reconeguts per l'exconsellera.

El sobre havia d'arribar a la consultora Global PM, a la qual l'expresident també havia ordenat contractar per avaluar les ofertes i així controlar el procediment. En el seu informe, la consultora va atorgar major puntuació a l'oferta d'OHL, la qual cosa la situava en situació d'avantatge enfront de la resta de licitadors.

No obstant això, després de la sol·licitud d'un dictamen al Consell Consultiu i l'emissió dels informes dels Col·legis Oficials d'Economistes i d'Enginyers de Camins, Canales i Ports, l'entitat adjudicatària del contracte finalment va resultar ser la UTE formada per Dragados i FCC. OHL va impugnar l'acord però el Jutjat va desestimar la seva demanda.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.