Setmanari d'informació local - 138 anys

La Fiscalia diu que la Llei d'Amnistia «impedeix que es puguin revisar» els 52 assassinats franquistes

19253

La Fiscalia de les Balears ha remarcat aquest dimarts que la Llei d'Amnistia «impedeix que es puguin revisar» fets anteriors a la publicació d'aquesta com ho són els recollits en la denúncia de l'Advocacia de la Comunitat Autònoma, presentada recentment, en relació a 52 assassinats comesos a Mallorca entre 1936 i 1937.

En declaracions als mitjans de comunicació, el fiscal en cap de les Balears, Bartomeu Barceló, ha explicat que la denúncia en qüestió «s'estudiarà i analitzarà però hi ha precedents en casos com aquest en què les denúncies han estat arxivades». D'aquesta manera, ha explicat que la resposta es donarà «en pocs dies», però ha assenyalat que no pot «avançar-se abans que se signi el decret d'arxiu o que es decideixi que continuïn les investigacions».

A més, ha dit que contra la decisió de la Fiscalia, la Llei d'enjudiciament criminal preveu que qui ha interposat la denúncia pugui reiterar davant el Jutjat d'Instrucció si ho estima oportú.

Cal recordar que aquesta denúncia deriva de les exhumacions realitzades en les fosses de Sant Joan a 2014 -en què tres veïns de Maria de la Salut varen ser identificats com les víctimes- i de Porreres el 2016 -en què es varen exhumar 49 cossos amb evidències de mort violenta per armes de foc-.

La consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur, va anunciar la interposició d'aquesta denúncia a mitjans de gener i al febrer el Consell de Govern va acordar incorporar els tres casos de Maria de la Salut.

En un escrit de 12 pàgines, acompanyat de material documental, l'Advocacia informa que s'han constatat «indicis d'haver-se presumptament comès crims contra la humanitat a Mallorca, entre els mesos d'agost de 1936 i març de 1937».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.