Setmanari d'informació local - 138 anys

Iniciades les obres de restauració de la teulada de la tafona de Raixa

19661

El vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado, i el director insular de Relacions Institucionals i Presidència, Marco A. Herrera, han visitat aquest dimarts les obres de restauració de la teulada de la 'tafona' (almàssera) de la finca de Raixa, una actuació «molt necessària que permetrà reobrir aquest espai a les visites i recuperar part del patrimoni».

Des de fa uns anys aquest espai roman tancat al públic per motius de seguretat per a l'estat de la coberta. De fet, just després de comprar la finca el 2002, ja es va plantejar un projecte per millorar la teulada, segons ha explicat la institució.

Així mateix, a mitjan març del 2018 començaren les obres de substitució de la coberta de l'almàssera de Raixa, aprovades per uns 165.117 euros i que, finalment, s'han adjudicat per 121.500 euros. Aquestes tasques tendran un termini d'execució d'aproximadament tres mesos.

Les obres de millora han començat amb la retirada de les teules per avaluar el seu estat i poder tornar a utilitzar les mateixes. Així mateix, d'aquí poc temps es disposarà d'autorització per retirar la uralita present a bona part de la coberta i, una vegada destapada, es posaran les bigues noves i la coberta es cobrirà amb teules.

La recuperació de la coberta de l'almàssera i, en el futur, de l'espai i dels elements interiors es converteix en una fita important per al Departament de Participació Ciutadana i Presidència del Consell de Mallorca, ja que són «elements característics de les finques de muntanya i mostradors d'un model identificador d'una economia rural basada en l'aprofitament dels recursos naturals».

Amb tot, el patrimoni etnològic associat al cultiu de l'olivera suposa un dels elements definidors del paisatge cultural de la Serra de Tramuntana. L'almàssera és un espai proper a les cases on s'elaborava oli, element bàsic de l'economia rural mallorquina fins fa unes poques dècades. S'accedeix a través d'una rampa que era útil per als animals que treballaven en el procés de premsatge de l'oliva.

Finalment, la tenda d'oli, complementària a l'almàssera, té un accés directe des del pati principal i se situa en la planta baixa de la crugia del nord. En aquest espai, amb sostre de volta de canó, es guardava l'oli.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.