Setmanari d'informació local - 138 anys

L’homenatge al ‘Guernika’ d’Amondarain arriba al Solleric

19933

El Casal Solleric inaugurarà aquest divendres ‘El riure de l’espai (Guernica)’, de José Ramón Amondarain, un homenatge al Guernica de Pablo Picasso en el seu 80 aniversari.

El regidor de Cultura, Llorenç Carrió, ha explicat que la mostra parla sobre «l’art i la creació contemporània, la investigació i els mecanismes de la creació o la interpretació de les lleis de la propietat intel·lectual». «S’emmarca dins de la línea de memòria històrica que va encetar l’any passat el Solleric i es complementa amb diverses activitats paral·leles», segons Carrió. L’exposició, comissariada per Daniel Castillejo, compta amb el patrocini d’Iberostar que, per primera vegada, col·labora amb el Solleric.

La mostra constitueix la segona part del díptic expositiu dedicat al ‘Guernica’ de l’artista, dos projectes complementaris, però autònoms. La proposta va començar a l’espai Artium el 2012 amb una recerca sobre l’execució de l’obra basada en el reportatge fotogràfic que Dora Maar va fer a Picasso mentre anava executant el quadre. Aquell primer projecte és l’origen de ‘El riure de l’espai’. L’exposició tracta la impossibilitat de mostrar avui un treball de recerca icònica sobre l’obra i, des d’aquest impediment, una reflexió sobre els processos creatius i la pràctica de l’art, les formes de comprensió i els nous usos per a les paraules i les imatges a partir de noves coordenades formals i conceptuals. «No podem emprar la imatge del ‘Guernika’, però sí el seu estil», ha remarcat Amondarain. El punt de partida: «les figures independents de l’obra», que conformen una nova vida al Solleric.

Qüestions com el format, la dimensió, la invisibilitat o el camuflatge; la materialitat de la pintura i els aspectes purament processuals i formals són les eines amb les quals Amondarain explora la trobada d’aquesta obra icònica amb el nostre imaginari personal contemporani, amb aquest plus de significació imaginària que cadascun portam amb nosaltres d’aquesta pintura. Vuit grans embalatges flanquegen l’entrada a l’exposició. Al seu interior romanen enrotllats els 8 llenços que va pintar J.R. Amondarain i es varen exposar a Vitòria-Gasteiz. Avui constitueixen la instal·lació ‘Urgència embalada’, inici i invitació a recórrer el prop del miler d’objectes en exposició, entre dibuixos, fotografies i escultures, estructurats per 4 grans llenços, tots ells amb un mateix títol, ‘El riure de l’espai’.

Activitats

El Casal Solleric i Es Baluard Museu d’Art Modern i Contemporani de Palma duran a terme el cicle ‘Memòria històrica i arts visuals’ que constarà de tres visites guiades els dies 8, 20 i 29 de juny. Es començarà al Solleric, on es visitarà l’exposició d’Amondarain, per després anar fins a Es Baluard fent una aturada a Can Sales. A més, també es faran tallers dirigits a alumnes de tercer cicle de Primària i Educació Secundària on es tractarà el tema d’original i còpia i, mitjançant diferents activitats, es farà una reinterpretació personal del ‘Guernica’ per dur-lo al present.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.