Setmanari d'informació local - 138 anys

‘Mai no et deturis’, el 2018 es diu Any Llompart

20239

Josep Maria Llompart (1925-1993) ha estat considerat el gran defensor del català de Mallorca. Durant la dictadura franquista, Llompart va col·laborar en l'oposició al règim i va participar en els primers intents de crear organitzacions polítiques nacionalistes i, dalguna manera, és un dels màxims exponents de la cultura de les Illes Balears al món. Però, en ocasions, continua sent un desconegut.

Aquest 2018, concretament el 28 de gener, es compleixen 25 anys de la mort de Josep Maria Llompart i amb l'Any Llompart sel vol reconèixer tal com es mereix. Segons Pilar Arnau, coordinadora de les activitats de lAny Llompart, lescriptor va ser «un gran impuls per a la recuperació de la identitat mallorquina i el primer estudiós que va sistematitzar la literatura de Mallorca».

La figura de Llompart

Va ser escriptor, poeta, editor, crític, articulista, assagista, traductor, docent i, a temps complet, un gran activista cultural. Va ser soci fundador de lObra Cultural Balear i, entre el 1978 i 1986, en fou el president. També va presidir lAssociació d’Escriptors en Llengua Catalana, entre el 1983 i 1987. El 1985 fou nomenat membre de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans i el 1990 president de la Federació Llull d'Entitats Culturals dels Països Catalans.

El llegat de Llompart és molt ampli. Per una banda, ens ha deixat la lluita en defensa de la llengua catalana però també un gran ventall dobres. L’agraïment per aquesta lluita va ser reconegut en el seu moment. L'escriptor va ser premiat amb el premi Crítica Serra d'Or de poesia i el premi Lletra d'Or, així com el Premi de Literatura Catalana de la Generalitat de Catalunya d'assaig, el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.

Any Llompart

El Govern, a través de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, va declarar el 2018 com lAny Llompart com a reconeixement a la persona i en gratitud a la seva trajectòria. Per això, a través duna comissió, s’estan organitzant durant tot lany un seguit dactivitats per recordar i reconèixer Llompart. Entre les activitats organitzades es troben; exposicions, conferències, recitals poètics, lectures dramatitzades, rutes literàries, Jornades dEstudi a la UIB i activitats dhomenatge durant la Setmana del Llibre en Català. A més, està programat que durant aquest mes dabril, coincidint amb Sant Jordi, es visqui una autèntica primavera Llompartamb presentacions de llibres, recitals i un combat de glosat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.