Setmanari d'informació local - 138 anys

Aprovat l'avantprojecte de la Llei Agrària, que crea 'agroestàncies' i zones d'alt valor agrari

21433

El Consell de Govern ha aprovat aquest divendres l'avantprojecte de Llei Agrària perquè pugui ser tramitat en el Parlament. La normativa crearà les 'agroestàncies' com a modalitat de lloguer turístic, així com la figura protegida de les Zones d'Alt Valor Agrari (ZAVA), entre altres novetats.

Així ho ha explicat el conseller de Medi ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, durant la roda de premsa posterior al Consell de Govern, on ha destacat que la nova llei «pretén ser més agrària i menys urbanística» que l'anterior, professionalitzar el sector i «garantir la sobirania alimentària».

La Llei, que consta de 197 articles, vol «agraritzar» la llei anterior, segons Vidal, i unificar la normativa. El conseller ha destacat que la llei ha passat per un procés llarg per la participació del sector agrari. El responsable de la Conselleria ha insistit que la llei vol garantir la continuïtat de l'activitat agrària i la producció d'aliments a les Balears preservant els recursos necessaris -com a sòl fèrtil, aigua, cultius i bestiar adaptats-.

Activitats complementàries permeses
La nova Llei prioritza els usos típics del sòl rústic sobre els no propis: la producció d'aliments i activitats complementàries que ajudin als agricultors a obtenir «valor afegit» i mantenir les explotacions. L'agricultura, la ramaderia, l'aprofitament forestal i la venda directa són els usos admesos per la llei en el sòl rústic, a més de la primera transformació que no impliqui nova construcció.

Quant a les activitats complementàries, es permeten sempre que no posin en risc la mateixa activitat agrària. Per això, s'ha de tenir una «activitat agrària real» i ser explotació preferent per poder realitzar de forma complementària activitats com agroturisme, educació ambiental, hípica o artesania.

Per tenir la qualificació de 'preferent', l'explotació ha de generar com a mínim treball agrari equivalent a una UTA agrària; generar ingressos agraris equivalents a un 25 per cent de la renda de referència; tenir una superfície mínima de deu hectàrees contínues o 30 discontínues i complir les bones pràctiques de la Política Agrària Comuna (PAC). Vidal ha dit que el Govern és conscient que les activitats complementàries ajuden a mantenir les produccions però «no pot ser que desplacin a l'activitat agrària».

Agroturisme i agroestància
Amb la nova Llei Agrària tots els nous agroturismes hauran de complir amb la Llei turística i hauran de complir amb la condició de ser explotació preferent.

D'altra banda es crea 'l'agroestància', com submodalitat de lloguer turístic en l'habitatge principal de l'agricultor. Es podran llogar per dies o setmanes, fins a sis places i durant un màxim de sis mesos a l'any. Aquestes places computaran com a plaça turística, però tendran un preu especial reduït.

No obstant això, la norma exclou el pol de les activitats complementàries en ser considerat una activitat esportiva donades les necessitats de superfície i l'espai sobre el sòl agrari. Per tant, haurà de tramitar-se com a tal. 

Nova figura de protecció
La Llei crea una figura nova de protecció, les zones d'Alt Valor Agrari (ZAVA). En aquest punt, el conseller Vidal ha recalcat la necessitat de protegir els llocs on es produeixen aliments de la mateixa manera que es protegeixen els espais naturals.

Les ZAVA seran zones de sòl rústic bones per a la producció d'aliments, amb elevada fertilitat, disponibilitat d'aigua i 'marjades' o arbres tradicionals.

Aquestes zones es reserven a l'activitat agrària i en cas que es vulgui donar un altre ús, haurà de ser de forma vinculada a l'explotació preferent. Les explotacions en zona ZAVA podran tenir prioritat en l'accés a ajudes o aigües regenerades.


Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.