Setmanari d'informació local - 138 anys

La Fàbrica Ramis acollirà les obres inèdites del compistor mallorquí Baltasar Samper

21519

El pròxim divendres 8 de juny la Fàbrica Ràmis d’Inca ha organitzat un homenatge al músic i compositor mallorquí Baltasar Samper en el seu 130è aniversari del seu naixement.

L'acte s'emmarca en el cicle 'Drets humans i llibertats fonamentals’ que organitza la mateixa Fàbrica Ramis. Així, l'homenatge a Samper, tendrà lloc el pròxim divendres a partir de les 20:30 hores, el preu de l’entrada són 15 euros i es poden aconseguir al mateix web de la Fàbrica Ramis. A l’homenatge, hi participaran el tenor Antonio Aragón, el duet Blanco-Cortès (piano sol i a quatre mans), el cor de la ciutat de Mallorca i el musicòleg Amadeu Corbera com a presentador de l'activitat.

A més, cal destacar que es representaran un conjunt d’obres inèdites del compositor mallorquí que, segons ha destacat el musicòleg, Amadeu Corbera, han estat recuperades de fons d’arxius d’arreu dels Països Catalans, Madrid i Mèxic.

Baltasar Samper va néixer en una família de músics: els seus pares eren cantants d'òpera i el seu germà Julià fou sacerdot i organista d'anomenada a Mallorca; va ser el compositor dels Goigs a llaor de la Mare de Déu d'Atotxa, titular de la parròquia d'Ariany (Mallorca).

El 1907 s'instal·là a Barcelona. Va ser deixeble d'Enric Granados a la seva mateixa acadèmia, on, temps a venir, guanyaria per oposició la plaça de professor de piano. Estudià harmonia, composició i instrumentació amb Felip Pedrell i, a París, fou deixeble del pianista Édouard Risler.

La seva versió més politicà portà el nostre músic mallorquí a l'exili. Militant d'Acció Catalana, el 1939 s'exilià a Tolosa de Llenguadoc i, posteriorment, a Mèxic (1942). Membre molt actiu de la comunitat catalana, fou membre de l'Institut Català de Cultura de Mèxic, estigué en el patronat organitzador dels Jocs Florals de la Llengua Catalana de Mèxic (1942), dirigí l'Orfeó Català i formà part de la delegació americana en el Consell Nacional de Catalunya (1944). Col·laborà amb les revistes de l'exili Lletres i La Nova Revista.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.