Setmanari d'informació local - 138 anys

El servei de neteja del litoral retira més de 12 tones de residus des del mes de maig

22095

Les 30 embarcacions del servei de neteja del litoral, operatives des del passat mes de maig, ja han recollit més de 12 tones de residus, sobretot plàstic i fustes. Així ho ha anunciat la presidenta del Govern, Francina Armengol, amb motiu d'una visita a les tasques de neteja d'una de les embarcacions a Porto Cristo, on ha estat acompanyada del conseller de Medi ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal.

Aquestes embarcacions -26 tipus 'virot', que recullen residus a primera línia de costa, i quatre de semi litoral, amb més calat i capacitat d'actuar a més distància de la costa- pescaran fins a finals de setembre per totes les illes. Durant la resta de l'any, una tercera part de les embarcacions continuarà disponible per treballar i, si és necessari, intervenir en abocaments al mar, en moments concrets d'acumulació de brutícia o en zones on l'accés per terra és difícil.

Durant els primers 21 dies del mes de juny, s'han recollit un total de 9.205 quilograms de residus, que suposen una mitjana de 438 quilos per dia. Al maig es van recollir 3.158 kg, una mitjana de 163 kg diaris. Els residus recollits són sobretot plàstics i fustes, mentre que la resta és vegetació. Com a curiositat, enguany també s'ha recollit una caravel·la portuguesa i s'han vist una dotzena d'exemplars a les platges.

A més, el servei de neteja del litoral ha atès 16 avisos, dels quals 12 eren del 112 i de Salvament Marítim, mentre que els quatre restants eren d'institucions o particulars. Durant la visita, la presidenta ha destacat que aquest servei públic «és únic en el Mediterrani» i que s'ha millorat amb la nova subcontracta, amb la qual s'ha incrementat «tant el nombre de barques com la seva eficiència energètica», va indicar.

Quant a la xifra de residus recollida des de maig, Armengol ha alertat que significa que les Balears té «una xifra insuportable de residus en el mar», la qual cosa en la seva opinió, posa de manifest la necessitat «d'una major conscienciació col·lectiva».

Per la seva banda, Vidal ha animat a «fer una passa més" i ha recordat l'aprovació de l'avantprojecte de la Llei de Residus divendres passat. «Aquell residu que no es genera després no s'ha de recollir», ha incidit. El servei de neteja del litoral depèn de l'Agència Balear de l'Aigua i la Qualitat Ambiental (Abaqua), una de les empreses públiques de la Conselleria de Medi ambient, Agricultura i Pesca.

Està subcontractada a l'empresa FCC (Foment de Construccions i Contractes). La nova concessió es va adjudicar l'any passat amb una durada de tres anys (2017-2019).

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.