Setmanari d'informació local - 138 anys

La Federació de Colles de Ball i Cultura Popular, «indignada per l'ús inapropiat» d'elements culturals pitiüsos

22343
Facebook Federació de Colles de Ball i Cultura Popular d'Eivissa i Formentera

La Federació de Colles de Ball i Cultura Popular d'Eivissa i Formentera ha expressat aquest dimecres el seu sentiment d'indignació «per l'ús inapropiat d'elements de la cultura local».

En un comunicat difós per xarxes socials, l'entitat ha assegurat que aquest ús «inapropiat» ha creat una «actitud de rebuig cap a aquests fets».

A més, han lamentat veure com «amb total impunitat» s'usen elements de la cultura pitiüsa «quedant poc menys que ridiculitzats o menyspreats».

Des de la Federació han afirmat «ser molts els qui reconeixen com a propi un llegat o expressions i manifestacions culturals heretades de velles generacions», recordant que moltes han estat declarades Bé d'Interès Cultural.

L'entitat ha recordat que l'any passat un grup de ball tradicional va haver d'anul·lar una actuació al port perquè un 'megacreuer' va posar la música a un volum estrident i va impedir que els membres del grup realitzaren la seva actuació.

Ara, segons han lamentat, s'ha usat per part d'una discoteca la imatge de balladors i balladores, el que ha provocat que molts considerin «deplorable» aquest tipus de treballs que fan un «ús no consentit per part de la comunitat portadora», entenent com a tal als titulars del patrimoni cultural, «legítims usuaris d'aquests usos, costums i tradicions».

La Federació fa referència a la nova llei de salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial que, entre altres coses, preveu la sostenibilitat de les manifestacions culturals immaterials, «evitant les alteracions quantitatives i qualitatives dels seus elements culturals aliens a les comunitats portadores i gestores de les mateixes».

També contempla que les activitats turístiques «mai no podran vulnerar les característiques essencials ni el desenvolupament propi de les manifestacions perquè pugui compatibilitzar la seva apropiació i gaudi públic amb el respecte als béns i als seus protagonistes».

Des de la Federació de Colles de Ball i Cultura Popular d'Eivissa «consideram que les administracions públiques han de vetllar per la pervivència del nostre patrimoni cultural i, com estableix la Llei 1/2002 en el seu article 3.2: han de perseguir la valoració social i cultural de la cultura popular i tradicional. I a l'art. 4.4., obliga a les administracions, especialment als ajuntaments, en el marc de llurs competències, a la protecció i al foment dels béns etnològics del seu terme municipal».

Per tant, insten les administracions públiques a vetllar «pel nostre patrimoni cultural immaterial, i, a impedir accions del sector turístic, empresarial o privat, que desnaturalitzin i/o ridiculitzin els nostres símbols identitaris, les nostres expressions culturals i als seus agents portadors».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.