Setmanari d'informació local - 138 anys

La UIB acull la 32ena edició de les jornades internacionals per a professors de català

Aquestes jornades de formació són organitzades per l'Institut Ramon Llull

22525

La Universitat de les Illes Balears (UIB) acollirà del 17 al 20 de juliol les Jornades Internacionals per a Professors de Català que organitza anualment l'Institut Ramon Llull i que arriben a la 32 edició.

Segons ha informat el Govern, es tracta del «principal espai de formació dirigit al professorat de la Xarxa universitària d'estudis catalans en l'exterior», sent «un punt de trobada, debat i reflexió per compartir projectes i experiències didàctiques, amb la finalitat de contribuir a la millora de la qualitat i la innovació de la docència».

Enguany, participaran un total de 80 docents d'universitats de més de 20 països diferents, com per exemple les universitats de Mont-real, Los Angeles, Mèxic DF, Hèlsinki, l'Havana o Berlín, entre altresLa presentació d'aquesta iniciativa ha tengut lloc aquest dimecres a Ca n'Oleo i han intervengut la consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur; el director de l'Institut Ramon Llull, Manuel Forcano; el rector de la UIB, Llorenç Huguet, i el vicerector d'internacionalització de la UIB, Jaume Carot.

La sessió inaugural tendrà lloc el dimarts 17 de juliol a les 15.30 hores a la sala d'actes del Parlament i es durà a terme una conferència amb el títol 'Mallorca en la dècada de 1960: entre la desnacionalització accelerada i la autoafirmació compromesa', a càrrec del doctor en Filologia Catalana, Damià Pons.

Així mateix, el dimecres 18 de juliol se celebrarà un taller sobre la nova Gramàtica de la llengua catalana (2016) i la nova Ortografia catalana (2017), publicades per l'Institut d'Estudis Catalans. Els professors Jordi Ginebra (Universitat Rovira i Virgili), Rosa Estopà (Universitat Pompeu Fabra) i Joan-Rafael Ramos (Universitat de València) presentaran les principals novetats de la gramàtica i l'ortografia catalana.

En la jornada del 19 de juliol, la professora de la Universitat Adam Mickiewicz de Poznan, Barbara Luczak, pronunciarà la conferència 'Pedra de tartera de Maria Barbal: un llibre «fàcil»?'. Al llarg dels quatre dies que duren les jornades, el professorat de la Xarxa universitària d'estudis catalans a l'exterior participarà en els tallers organitzats tant per docents de la Xarxa com per professors d'altres universitats, amb l'objectiu de compartir experiències i recursos sobre la docència de la llengua catalana. També s'han programat diverses activitats de caràcter cultural.

El Govern ha explicat que aquesta Xarxa és una peça cabdal de la projecció internacional de la cultura catalana en àmbits de màxima excel·lència, i és un important instrument de la diplomàcia cultural. A més de garantir la presència de la llengua i la cultura catalanes a les universitats del món mitjançant centres de recerca i càtedres de professors visitants en universitats d'excel·lència, fa possible la formació de joves professionals que poden contribuir a la projecció exterior de la cultura catalana i a facilitar els intercanvis culturals amb països estratègics.

D'aquesta manera, la Xarxa universitària d'estudis catalans a l'exterior genera un valor molt important per a tots els col·lectius implicats: els estudiants, el professorat, les universitats de l'exterior, el sistema universitari i la mateixa societat dels territoris de parla catalana.

Quant a la procedència del professorat de Xarxa Llull, el curs acadèmic 2017-2018 un 12 per cent dels docents provenen de les Illes.


Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.