Setmanari Sóller

Setmanari d'informació local - 138 anys

Mallorca fixa un sostre de 430.000 places turístiques i estableix una densitat màxima per hectàrea

22735

El Pla d'Intervenció d'Àmbits Turístics del Consell (PIAT) fixa un sostre de 430.000 places turístiques, de les quals 315.000 són hoteleres i 115.000 per a habitatges vacacionals, i estableix una densitat màxima de turistes per hectàrea de sòl urbà o urbanitzable.

Es tracta d'algunes de les novetats del pla que ha estat presentat aquest matí pel president del Consell, Miquel Ensenyat, en una roda de premsa acompanyat de la consellera de Territori i Infraestructures, Mercedes Garrido, el conseller d'Economia, Cosme Bonet, i el director insular de Territori, Miquel Vadell.

Es crearan dues borses de places, 15.000 per a hotels i establiments turístics i 28.000 per a habitatges turístics, a les quals caldrà restar les places donades entre l'aprovació inicial i la definitiva del PIAT, i afegir les que s'hagin donat de baixa i es puguin reincorporar segons la Llei turística.

Igualment, amb l'aprovació inicial del PIAT s'aplicarà un règim de suspensió de llicències en el qual només s'autoritzaran fins a 20.000 noves places d'habitatges turístics i 10.000 places hoteleres. D'aquesta manera, quan s'arribi a aquest límit, les següents quedaran suspeses fins a l'aprovació definitiva del PIAT, amb un màxim de dos anys.

D'altra banda, el PIAT establirà una densitat màxima de places per hectàrea que la resta de planejaments hauran de respectar. Les densitats màximes per a zones turístiques van des de 120 places per hectàrea de sòl urbà o urbanitzable (grans zones com Alcúdia i Cala Millor) a 45 en zones mitjanes (Portopetro o Port de Pollença) i 30 en petites zones com Camp de Mar o Canyamel.

En cas de zones residencials de primera residència (Com Felanitx o Campos) és de sis per hectàrea; de segona residència de 12; a Palma -excloent l'Arenal- de vuit; i en tota l'illa en general es fixa en 25 places per hectàrea. També s'inclou una densitat màxima d'allotjaments turístics, que determina quantes places turístiques es poden implantar a cada parcel·la.

A les zones residencials no es permetran actuacions urbanístiques que impliquin més places turístiques de les quals ja tengui reconegut el planejament, excepte para hotels de ciutat i turisme d'interior.

Zones saturades
Es qualifiquen com a zones turístiques madures i saturades s'Arenal, Peguera, Santa Ponça, Palmanova-Magaluf, Cala Millor, Cala Bona, Son Moro, s'Illot i Cales de Mallorca. Per a aquestes zones s'hauran de redactar Planes de Reforma Integral (PRI) per apostar per la reconversió.

A més, es classifiquen com a zones madures no saturades Cala Rajada, Font de sa Cala, Can Picafort i Port d'Alcúdia. Aquestes àrees requeriran un Pla Especial per a cadascuna. A les zones madures, el lloguer turístic en la modalitat de 60 dies no podrà ser al juliol i agost conjuntament, sinó que nomçes podrà escollir-se un d'ells.

Així mateix, el pla vol «potenciar les zones turístiques posant en valor el paisatge mediterrani». «Som una illa del Mediterrani, no del carib. Cocoters i palmeres no, són pins i savines el que tenim», ha dit Garrido.

No es permetran nous camps de golf ni hotels rurals

El PIAT inclou mesures per impulsar el turisme esportiu i cultural potenciant rutes ciclistes, senderistes i centres d'interpretació, però no es permetran ni nous camps de golf ni ampliacions dels ja existents. La consellera Garrido ha defensat que els 23 camps de golf actuals «són més que suficients» per a aquest tipus d'oferta turística, ja que no és un esport que practiqui la ciutadania de manera majoritària.

Tampoc es permetran nous hotels rurals, però sí agroturismes. És a dir, que l'activitat turística en sòl rústic haurà d'anar lligada a l'activitat agrària i podrà ser copmlementaria. «L'important és que es destini el sòl rústic a l'ús agrari», ha remarcat Garrido. De la mateixa manera, les autoritzacions a habitatges turístics en sòl rústic estaran lligades a l'activitat agrícola del sòl -la finca haurà de conservar el paisatge agrícola- i l'edificació no podrà ser nova.

Complint amb la Llei turística, el lloguer vacacional seguirà prohibit dins del sòl rústic protegit, encara que s'obrirà un període de consulta «per veure quin ha de ser el futur» d'aquest tipus de sòl, «si ha de continuar prohibit o s'ha d'obrir», ha matisat Garrido.

A més, Garrido ha anunciat que «amb el PIAT no es permetrà l'hotel de sa Ràpita» i que en poblacions com Son Serra de Marina o la Colònia de Sant Pere no es permetran nous creixements ni residencials ni turístics. D'altra banda, en totes les noves edificacions s'obligarà a complir mesures de sostenibilitat energètica, com comptar amb punts de recarrega per a vehicles elèctrics o mesures de foment d'energies renovables.

Finalment, es planteja una regulació per a les marines seques per a embarcacions. Garrido ha insistit que «no es fa una legalització» que existeixen ara sinó que «s'hauran d'analitzar una a una» i «qui compleixi es podrà legalitzar, i qui no, haurà de tancar».

Evitar la turistització de les zones residencials
Ensenyat ha destacat que aquest instrument vol «posar ordre en l'activitat turística i evitar la turistització» de les zones residencials. El president del Consell ha recalcat que l'activitat turística a Mallorca representa gairebé un 45 per cent del producte interior brut (PIB).

Per la seva banda, Garrido ha recordat que aquest text arriba «després d'anys sense regulació» des que es va derogar el POOT (Pla director sectorial de l'oferta turística). La consellera insular ha defensat que mentre es diversifica l'economia de Mallorca cal seguir potenciant el sector turístic «però posant ordre».

En aquesta línia, s'ha mostrat «conscient» de les molèsties que provoca «que en determinats mesos s'incrementi la saturació turística», però «això no justifica que hi hagi grups que rebin als turistes a l'aeroport per expressar el seu rebuig a la cara».

Paral·lelament, Bonet ha defensat que «amb aquest instrument és com es canvia el model i no a força de pancartes i crítiques». Finalment, Vadell ha destacat que un dels conceptes bàsics del PIAT és «la contenció i l'equilibri territorial» per evitar que les zones residencials «es distorsionin». 

S'aprovarà inicialment en el ple del 27 de juliol
El PIAT s'aprovarà de forma inicial en el ple del proper divendres 27 de juliol, al costat de la zonificació definitiva.

Després de publicar-se el PIAT en el BOIB s'obrirà un període d'exposició pública de 45 dies per presentar propostes i al·legacions. Dins d'aquest període el Consell iniciarà una ronda de reunions amb diferents sectors -col·legis professionals, associacions agràries, sindicats, patronals-, grups polítics, particulars i ajuntaments.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.