Setmanari d'informació local - 138 anys

GOB: «Salvar Mallorca és ara o mai»

22837

Un grup d'activistes de l'entitat ecologista de referència a Mallorca, el GOB, han fet una acció simbòlica a la platja d'Es Trenc per fer una crida a la població per salvar Mallorca: «ara o mai». L'acció ha comptat amb la intervenció artística de Teo Vidal.

El president de l'entitat ecologista, Amadeu Corbera, ha explicat que comencen una campanya amb el lema 'ara o mai', per denunciar la massificació turística i la degradació del territori: «Hem triat Es Trenc per començar la campanya, perquè és un espai emblemàtic de la lluita ecologista i al mateix temps és un espai que pateix tots els mals de la turistificació».

«Vivim del turisme?» es demana el GOB que explica que «Institucions i sectors econòmics ens han volgut inserir el relat de que a les illes vivim del turisme perquè no hi hagi qui s'atreveixi a qüestionar el model que implica viure no ja de, sinó, per al turisme».

Segons els ecologistes: «Històricament aquest model ha requerit l'explotació del territori, els recursos naturals i també les persones. Vivim del turisme o malvivim del turisme? Sabem que una economia depenent excessivament d'una sola activitat o indústria és una economia fràgil i vulnerable que ens genera una dependència absoluta d'aquesta activitat i ens sotmet a acceptar els creixents danys i conseqüències negatives: sobreexplotació de recursos, saturació d'infraestructures, precarietat laboral, feminització del treball turístic, degradació d'espais naturals, mercantilització turística de l'habitatge, pèrdua de sòl fèrtil, grans infraestructures energètiques, d'abastament i depuració d'aigua i de gestió de residus, per donar a l'abast a les necessitats sempre creixent de recursos».

«Estam en una situació límit que sobrepassa qualsevol capacitat de càrrega de les nostres illes, i que posa en perill la nostra pròpia vivència col·lectiva, sense capacitat real d'absorbir aquest flux de turistes de manera racional i beneficiosa» afegeixen.

Des del GOB fa uns anys que s'ha encetat una línia de feina intensa sobre els impactes de la massificació turística en el nostre territori i sobre la necessitat d'un debat social sobre el model econòmic. «Hem encetat una línia de denúncia i proposta, fetes des de l'anàlisi crítica i teixint xarxa amb altres col·lectius d'aquí i de fora, que també hi treballen. Els cursos d'Economia i Ecologia Política del Turisme, accions denúncia contra la massificació, el turisme de creuers, les problemàtiques de degradació dels espais naturals massificats, la manifestació del 23 de setembre de 2017 juntament amb una assemblea de col·lectius, la xarxa amb entitats d'altres llocs de l'estat i del món» expliquen.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.