Setmanari d'informació local - 138 anys

Quim Torra davant els cònsols: «Catalunya mai no renunciarà a l'autodeterminació»

22921

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha explicat aquest dimarts als cònsols acreditats a Catalunya que el Govern segueix apostant per la independència: «Deixin-me ser clar. El dret d'autodeterminació és essencial per a nosaltres i mai ens rendirem».

Ho ha dit en una recepció que la Generalitat ha ofert aquest dimarts als cònsols, on ha afirmat que la «democràcia està amenaçada a Catalunya per l'actitud de l'Estat», i ha criticat les càrregues policials que va haver-hi durant el referèndum de l'1 d'octubre.

El president català també ha lamentat l'existència de presos polítics i ha conclòs: «Nou demòcrates honorables i pacífics estan tancats a la presó. També vivim una persecució dels drets i les llibertats».

Torra ha exposat que Catalunya està vivint uns temps d'excepcionalitat política i ha lamentat que el referèndum i la declaració del 27 d'octubre tenguessin com a resposta per part de l'Estat «la utilització de la força i la violència física».

El president català ha defensat el referèndum i ha assegurat que aplicar l'article 155 de la Constitució espanyola va suposar fer «un ús fraudulent per expulsar a un Govern legítim i democràtic i dissoldre el Parlament».

Va ser una mesura d'extrema gravetat que no hauria d'haver-se produït mai», ha continuat Torra, que ha reivindicat que del referèndum en va sortir un mandat democràtic a favor de la independència que el seu Govern vol aplicar en algun moment.

Justícia a Espanya

Ha contraposat que, mentre hi hagi presos sobiranistes a l'estat espanyol, els dirigents independentistes que van anar a l'estranger són lliures després d'haver respost davant la justícia: «A Bèlgica, Alemanya, Escòcia i Suïssa els nostres amics són lliures. A Espanya estan a la presó. És incomprensible».

Ha considerat que la situació dels presos és una vergonya per als demòcrates d'Espanya i de la resta d'Europa, i ha assegurat que a Catalunya hi ha un conflicte polític que demana «una solució política i una negociació», no una resposta judicial.

També ha defensat que Catalunya és un «país d'acollida» amb un milió i mig de residents nascuts a l'estranger i que en 2017 va rebre a 19 milions de turistes, un 5,5% més que l'any anterior i un xifra que aquest any anirà a l'alça, ha pronosticat.

Ha recordat que Catalunya té una tradició consular que es remunta a fa 200 anys, ha explicat que hi ha un centenar de cònsols acreditats, i ha assegurat que la Generalitat manté unes excel·lents relacions amb tots i que espera intensificar-les.

Diàleg i entesa

També ha intervingut el conseller d'Acció Exterior, Ernest Maragall, que ha afirmat que Catalunya viu moments delicats per la situació política, i ha lamentat que el seu predecessor en el càrrec, Raül Romeva, estigui a la presó: «És una situació que no podem callar».

A més, ha reivindicat que el primer objectiu institucional de la Generalitat és abordar el conflicte «per la via del diàleg i l'enteniment amb l'Estat», alguna cosa que al seu judici sempre ha estat la voluntat de tots els governs catalans.

Cònsol degà

També ha intervingut el degà del cos consular i cònsol del Regne Unit, Lloyd Milen, que ha elogiat que Barcelona és una de les ciutats «més dinàmiques, belles i obertes del món», i ha destacat l'estreta col·laboració que manté amb les autoritats.

«Esperem seguir treballant estretament amb tots vosaltres com hem fet fins ara», ha resolt el cònsol, que ha donat la benvinguda als nous cònsols acreditats a la ciutat, els de Qatar, Emirats Àrabs i Filipines.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.