Setmanari d'informació local - 138 anys

El Consell de Mallorca aprova el Pla d'Intervenció en Àmbits Turístics (PIAT)

23001

El Consell de Mallorca ha aprovat aquest divendres de forma inicial el Pla d'Intervenció en Àmbits Turístics (PIAT) i de forma definitiva la zonificació del lloguer turístic.
El Pla d'Intervenció s'ha aprovat per 18 vots a favor (PSIB-PSOE, MÉS per Mallorca i Podem) i 15 en contra (PP, El PI i el partit Ciudadanos).

D'aquesta manera, per primera vegada es marcarà un sostre de places turístiques en 430.000 places. D'aquestes, 115.000 estaran destinades al lloguer turístic i 315.000 a places hoteleres. Al mateix temps, es posaran en marxa dues borses, les places de les quals no es podran transferir d'una borsa a l'altra.

D'altra banda, el PIAT també diferencia les zones turístiques de les residencials de primera i de segona residència. A més, estableix un màxim de densitat de turistes per hectàrea de sòl urbà o urbanitzable.

En la mateixa sessió plenària, també s'ha aprovat el règim de suspensió de llicències i autoritzacions que acompanyarà el PIAT fins a l'aprovació definitiva d'est, amb un màxim de 2 anys. Aquest règim consistirà que no es podran concedir més de 20.000 places per a les estades turístiques en habitatges i 10.000 places hoteleres.

Igualment, s'ha aprovat de forma definitiva la zonificació del lloguer vacacional, que es publicarà aquest dissabte en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB) i, per tant, es podran començar a sol·licitar noves autoritzacions a partir de dilluns a la Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme.

El Departament de Territori i Infraestructures ha elaborat un fullet informatiu sobre la zonificació que es repartirà entre els ajuntaments de la illa i també es podrà aconseguir a les oficines del departament.

Equilibri territorial

Segons ha recollit en una nota informativa el PSIB, amb el PIAT es defineix el model turístic que volen per a Mallorca, "basat en la contenció, l'equilibri territorial i el paisatge".
La portaveu adjunta dels socialistes en el Consell, Maria Francisca Servera, ha explicat que «és un pla que respon a una reivindicació ciutadana de molts col·lectius socials que reclamen posar ordre en el turisme».

A més, Servera ha assegurat que amb aquesta normativa s'evita «el col·lapse de la terra, en matèria de mobilitat, de territori, de paisatge, de recursos i en definitiva de l'economia».
Per als socialistes, el PIAT ha de contribuir «a ordenar l'activitat turística de Mallorca, regulant el planejament, l'execució i la gestió dels sistemes generals d'infraestructures, dels equipaments i dels serveis i les activitats d'explotació en l'àmbit turístic».

Servera ha afirmat que això s'aconseguirà mitjançant el límit de places turístiques que s'estableix en el pla, així com també impulsant l'allargament de la temporada turística a través del turisme esportiu, cultural i patrimonial.

El PP augura un futur poc prometedor

Per la seva banda, el PP, que ha votat en contra, ha augurat un futur «poc prometedor al PIAT i ja ha anunciat una «profunda revisió» en la propera legislatura si governen.
El portaveu dels conservadors en el Consell, Mauricio Rovira, ha justificat el vot contrari del PP al no compartir «el criteri de l'equip de govern de no explicar, dialogar i intentar pactar res no solament amb l'oposició sinó tampoc amb els ajuntaments, el sector i els afectats».
Així mateix, ha denunciat que el PSOE ha sofert «una gran pressió ideològica per part dels seus socis» i «s'ha vist obligat per part d'aquests i la Comissió Balear de Medi ambient a aplicar unes normes que no tenia previstes».

En aquest sentit, Rovira s'ha referit a les «limitacions, prohibicions i tutela sobre els ajuntaments quan aquests haurien de poder regular el lloguer vacacional de forma independent».

El portaveu popular també ha acusat a l'equip de govern «d'oblidar-se de la qualitat, de la inversió en la planta hotelera que ja està construïda i del repartiment de la riquesa que provoca el turisme en el sector complementari com l'oci, la restauració i el comerç».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.