Setmanari d'informació local - 138 anys

17A, un any després no tenim por... ni respostes

23395

Barcelona commemorarà aquest divendres el primer aniversari de l'atemptat jihadista del 17 d'agost amb una ofrena floral a La Rambla i amb un acte a plaça Catalunya, que vol donar el protagonisme a les víctimes de l'atac terrorista.

Familiars de les víctimes mortals realitzaran l'ofrena floral a les 10.00 hores davant el mosaic de Joan Miró de la Rambla, on es va detenir la furgoneta de l'atac, i a les 10.30 començarà l'acte en plaça Catalunya, amb interpretacions musicals de les Escoles Municipals de Música i el Conservatori Municipal i una lectura amb els set idiomes de les víctimes mortals: català, castellà, anglès, francès, portuguès, italià i alemany.

La commemoració tindrà com lema 'Barcelona, Ciutat de Pau', i ha estat promoguda per l'Ajuntament amb col·laboració de la Generalitat i la Delegació del Govern a Catalunya, que no realitzaran parlaments institucionals, ja que volen que el protagonisme recaigui en els familiars de les víctimes i els ferits.

Amics de la Rambla, que agrupa a veïns, comerciants i persones vinculades amb el passeig barceloní, ha animat a participar en l'acte de l'aniversari de plaça Catalunya, i ha demanat evitar que «ningú utilitzi la commemoració per afavorir interessos personals o polítics», ja que defensa que tots els ciutadans i institucions són benvingudes.

Diversos actes

Per altra banda, l'Associació de Comerciants del Mercat de la Boqueria llançarà globus amb «missatges d'amor» per homenatjar les víctimes i als seus familiars i els visitants del mercat que ho desitgin podran escriure en els 400 globus biodegradables que s'alliberaran a les 17.00 hores.

Les associacions de taxis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) també han convocat un homenatge aquest divendres, pel que sortiran al voltant de les 16.00 hores de plaça d'Espanya cap a la Rambla, on faran una ofrena floral per recordar les víctimes i els «herois anònims» que varen oferir la seva ajuda després de l'atemptat.

La CUP ha descartat participar en l'acte promogut per l'Ajuntament per la presència del rei espanyol. L'ANC ha impulsat una concentració davant la presó de Lledoners (Barcelona) per homenatjar els cossos d'emergència i al llavors conseller d'Interior, Joaquim Forn, empresonat al costat d'altres dirigents sobiranistes, amb un acte on assistirà el president del Govern.

Pel seu costat, l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes (Acvot) tampoc acudirà a l'homenatge impulsat per l'Ajuntament, i celebrarà un acte propi dijous a les 17.00 hores a la plaça Catalunya, que inclourà una ofrena floral a la zona de la Rambla per la qual va entrar la furgoneta.

Ripoll, Alcanar i Cambrils

Prèviament a l'acte de divendres a Barcelona, s'han fet actes a Ripoll, on residien els terroristes i a Alcanar, on varen preparar l'atac.

Dissabte es farà un acte a Cambrils en record de les víctimes i la inauguració del Memorial per la Pau, que se situarà en la rotonda del passeig Marítim en la qual va tenir lloc l'atemptat, en la qual es faran ofrenes per part de les institucions, cossos policials, serveis d'emergències i entitats.

Sense por

Els actes serviran, també, per recordar les exemplars mobilitzacions ciutadanes de resposta als atacs, que amb el lema 'No tinc por' mobilitzaren desenes de milers de catalans per mostrar el rebuig als atacs, la solidaritat amb les víctimes i la denúncia de les complicitats dels que es manifesten contra el terrorisme i, al mateix temps participen en la venda d'armes als estats que el mantenen.

Preguntes

Quan es compleix un any dels atacs, resten moltes preguntes per contestar:

  • Quin era el vertader pla A de l'escamot terrorista?

  • Per què no s'actua amb més celeritat després de l'explosió d'Alcanar per saber qui eren els ocupants del xalest i què hi feien?

  • Quina relació tenen algunes declaracions de membres destacats del Govern Rajoy afirmant que a Catalunya passarien coses a partir de la segona quinzena d'agost?

  • Quina relació tenia el cervell dels atacs Abdelbaki es Satty amb el Centro Nacional de Inteligencia espanyol?

  • Quin paper va tenir el CNI en la configuració de l'escamot terrorista i en la preparació dels atacs?

  • Què en saben de tot això els serveis d'intel·ligència dels Mossos d'Esquadra?

  • Qui i per què va ordenar disparar a matar contra l'autor de l'atropellament massiu a La Rambla de Barcelona, Younes Abouyaaqoub, quan el seu testimoni hauria servit per aclarir moltes de les incògnites?

De moment són interrogants sense resposta.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.