Setmanari d'informació local - 138 anys

La cultura popular illenca aterra a la Fira Mediterrània de Manresa

24671
Imatge de família del primer Focus Illes Balears a Manresa. | CAIB

Aquest dissabte ha tengut lloc l'acte de presentació de les Illes Balears en el marc de la 21a Fira Mediterrània de Manresa, que se celebra des del passat dijous. Enguany la Fira, tal com ha indicat el govern, dedica una atenció especial al patrimoni immaterial illenc a través de l'organització d'un 'Focus' amb cultura popular de les quatre illes.

Gràcies a l'aliança la Conselleria de Cultura, Participació i Esports, el públic pot gaudir durant aquest cap de setmana d'alguns valors de la cultura popular de la nostra terra. Tal com han explicat, l'aportació per aquest primer Focus que la Fira dedica a les Illes és de 12.000 € per part de la Direcció General de Cultura.

La presentació ha estat a càrrec de la consellera, b. L'acte ha versat sobre el llegat patrimonial que ha pronunciat la directora del Museu Etnològic de Santa Eulàlia d'Eivissa, Lina Sansano. Tur, que ja va participar dijous de l'acte inaugural de la fira, ha destacat en el seu parlament que el Govern està tramitant la Llei de patrimoni immaterial i altres sengles iniciatives.

Les activitats previstes, en el marc d'aquest primer Focus Illes Balears, són les següents:

La Federació de Dimonis, Diables i Bèsties de Foc de les Illes Balears durà la cultura del foc estretament lligada a Mallorca, dels foguerons que se celebren per Sant Antoni fins a la proliferació de dimonis i bèsties de foc arreu.

Amb el nom de Xeremiers de Mallorca, a la Fira es podrà gaudir de la nova fornada de colles, amb el flabioler Pau Mas i el xeremier Càndid Trujillo. Els seus instruments, les xeremies, el flabiol i el tamborí beuen de l'essència dels sonadors amb més renom de l'illa.

Aires de Menorca representarà la cultura popular menorquina, íntimament lligada a la seva tradició eqüestre. La Fira acollirà una demostració d'aquesta escola de doma, a càrrec del centre eqüestre Equimar.

El grup de ball pagès Es Broll representarà la cultura de les danses tradicionals d'Eivissa i Formentera d'origen molt antic. Amb acompanyament musical de tambor, flauta i espasí –a càrrec del sonador- i castanyoles –a càrrec dels balladors.

La Fira Mediterrània de Manresa se celebra des del 1998 com a mercat d'espectacles que, amb la tradició mediterrània com a eix, es mou en l'àmbit de la cultura popular i les músiques del món i el folk.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.