El Moviment Feminista de Mallorca ha congregat a més de 3.000 persones en la manifestació celebrada aquest diumenge a Palma, amb motiu del Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència contra la Dona, un acte que ha centrat el seu manifest en les dones assassinades en 2018 i l'eradicació del patriarcat.
Sota el lema 'Ens volem vives i lliures de masclisme', la marxa ha desfilat per les principals artèries de la ciutat. Han mostrat el seu suport alguns representants polítics com el batle de Palma, Antoni Noguera; la delegada del Govern a Balears, Rosario Sánchez; la consellera de Turisme, Bel Busquets; el regidor d'Igualtat, Aligi Molina i altres.
El Dia contra la violència de gènere ha reunit durant la jornada a homes, dones i joves amb un objectiu comú: l'eradicació del patriarcat.
Durant la marxa, els manifestants han alçat pancartes amb lemes com «Les paraules també maten», «No som mortes, som assassinades» o «Ens varen llevar tant que ens varen llevar la por».
90 dones assassinades
Un total de 90 dones han estat assassinades per algun tipus de crim de violència masclista a l'Estat Espanyol amb la darrera víctima registrada en el que portem d'any, la mallorquina Sagrament Roca Martínez, de 36 anys, assassinada per la seva exparella.
Així ho han sentenciat activistes de moviments feministes, com el Moviment Feminista de Mallorca, que han donat a conèixer durant el manifest els noms de les víctimes assassinades fins al moment segons les dades de la web Feminicidio.net.
De les 90 dones assassinades, 44 s'han registrat com feminicidis íntims oficials, «mentre que la resta apareixen com a morts col·laterals. Nosaltres diem millor assassinades col·laterals», han manifestat durant la lectura.
Des de 2003, asseguren, a l'Estat hi ha hagut gairebé 1.000 assassinats per violència masclista, «un fet que representa aquesta societat com heteropatriarcal que tolera el masclisme».
D'altra banda, cal destacar que les denúncies per violència de gènere han augmentat un 38,4 per cent en Balears en la darrera dècada, segons les dades estadístiques del Consell General del Poder Judicial.
«Les Balears és la comunitat autònoma que més denúncies ha registrat per violència de gènere», han subratllat durant la lectura, assegurant que en 2017, les denúncies varen augmentar un 2,5 per cent respecte a l'any anterior i els tres jutjats de Balears porten anotades, des de 2003, un total de 7.974 denúncies.
També s'ha criticat «la inexistència d'estudis estadístics» que avalin les xifres reals d'agressions sexuals a l'Estat, només hi apareixen denúncies». Per la seva banda, des del Moviment Feminista de Mallorca, Neus Tur ha assegurat que estan «cansades i fartes» de veure com la violència masclista se sustenta en el «silenci, la desídia i la passivitat d'aquesta societat i de gran part de les institucions públiques».
Fotografies: Aina Vidal