Setmanari d'informació local - 138 anys

Aprovada la municipalització del servei de l’ORA a Palma

26057

El ple de l’Ajuntament de Palma ha aprovat aquest dijous de forma definitiva tornar a municipalitzar el servei de l’ORA a través de la Societat Municipal d’Aparcaments i Projectes (Smap). El mes de març de 2017 es va crear la comissió tècnica formada representants de les àrees de Mobilitat, Serveis Jurídics, Intervenció, Departament Tributari i Secretària que va estudiar la viabilitat del canvi de gestió del Servei d’Estacionament Regulat en Superfície, ORA, que va emetre informe favorable. No s’ha presentat cap al·legació durant el període d’exposició pública.

El regidor de Mobilitat, Joan Ferrer, ha destacat que és una operació que «donarà un estalvi a la ciutadania; nosaltres miram per l’eficiència dels serveis públics, hem fet números, la memòria ha estat refrendada pels tècnics municipals i han corroborat que la internacionalització del servei, tot i assumir personal i assumir inversions, serà beneficiosa per l’Ajuntament de Palma». «Es la major municipalització que emprèn l’Ajuntament i demostra el nostre compromís pel servei públic», ha dit Ferrer.

Funcionament
La municipalització del servei de l’ORA l’assumiria l’àrea de Mobilitat a través de l’Smap. D’aquesta manera, tant l’Smap com Mobilitat gestionaran tot l’aparcament, tant en superfície com soterrat, del centre de Palma, sobretot amb el retorn cap a l’Smap dels aparcaments de Plaça Major (2019) i Comtat del Rosselló, que ja s’ha recuperat. La següent passa serà modificar els estatuts de la Societat Municipal d’Aparcaments i Projectes, SA.

Nivell econòmic
A nivell econòmic, marca que la municipalització és viable sobretot pel fet que no s’hauria d’abonar l’IVA que actualment es factura a l’empresa adjudicatària. Així, es preveu un estalvi d’uns 840.000 euros anuals, xifra que variarà depenent dels ingressos i les despeses de cada any.

L’actual contracte es va adjudicar el 2013 a la UTE Dornier SA-Api Movilidad SA-Roig Obres, Serveis i Medi Ambient S.A. per un import de 25.402.709,24 euros IVA inclòs i un percentatge a favor de l’Ajuntament sobre l’excés d’ingressos del 95% per un termini de quatre anys. Des de llavors s’han aprovat dues pròrrogues, la segona de les quals acabarà el 18 de juny de 2019. Al se’n demà, 19 de juny, entrarà en vigor en cas d’aprovar-se la nova gestió.

Cada any l’ORA té un cost per a l’Ajuntament de 6,3 milions d’euros. Amb el canvi de gestió, aquest cost es reduirà als 5,5 milions d’euros que permetran obtenir el benefici previst d’uns 840.000 euros l’any. D’aquesta manera, en un any l’Ajuntament obtendrà un benefici durant un mandat de quatre anys de 3.360.000 euros.

Subrogació personal
Els 180 treballadors de l’actual concessionària se subrogaran amb la condició de personal indefinit i s’integraran dins la Smap com a personal laboral subrogat mantenint les condicions laborals que tinguin consolidades i adquirides. És una subrogació obligatòria, tal i com marca la normativa vigent, perquè es tracta d’una successió d’empreses: d’una empresa privada passarà a una mercantil pública.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.