Setmanari d'informació local - 138 anys

Comença la fase final de la restauració del Betlem de la Sang

26613

El Consell de Mallorca ha posat en marxa la fase final del projecte per a la restauració del conjunt de figures que formen part del Beltem de Jesús, situat a l'església de la Sang, mentre les tasques de condicionament de l'estructura de la capella entren en la seva recta final.

Segons han informat, el Departament de Cultura, Patrimoni i Esports preveu concloure les actuacions l'any 2019 després, «d'un llarg procés» d'investigació i anàlisi d'aquest Bé d'Interès Cultural (BIC), que ha posat al descobert «noves dades històriques que reafirmen la seva vàlua com un dels pessebres més antics d'Europa».

Des que l'any 2014 es varen posar en marxa les actuacions encaminades a la restauració de la capella del Betlem de Jesús i el seu entorn, aquest conjunt escultòric format per 23 peces de fusta daurada i policromada més cinc àngels, tres caps de querubins i el colom de l'Esperit Sant ha estat objecte de nombrosos estudis previs.

En l'anàlisi històrica artística per a conèixer l'origen i intervencions que ha sofert el Betlem de la Sang s'ha sumat una àmplia anàlisi científica que ha examinat amb radiació ultraviolada les peces per a identificar la presència de diferents capes de policromia i s'han extret micro-mostres, entre altres comprovacions.

Arran de les anàlisis efectuades en els laboratoris de l'Institut del Patrimoni Cultural d'Espanya (IPCE), s'ha constatat que la policromia original es correspon amb la de l'escola hispano-flamenca dels segles XV i XVI: una policromia tardogòtica caracteritzada per la presència de brocats aplicats, dels quals es conserven alguns enters.

Els estudis també han permès comprovar que figures com les de la Verge i Sant Josep estan tallades a partir d'un únic tronc, així com l'efecte contraproduent que han tengut certes intervencions realitzades especialment en les figures dels àngels músics, que han sofert reconstruccions amb materials poc apropiats al llarg dels anys.

«Estam davant un projecte llargament esperat pel conjunt de la nostra societat, que veu més a prop la seva materialització», ha explicat el vicepresident primer i conseller de Cultura, Patrimoni i Esports, Francesc Miralles, que ha afegit que «dins del primer quadrimestre del 2019 es podrà dur a terme la contractació de la restauració de les peces del Betlem de la Sang».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.