Setmanari d'informació local - 138 anys

L’impuls al consum de begudes en envasos reutilitzables podria comportar un estalvi de més de 30.000 tones anuals de residus

27389

Només el 16,8 % dels envasos de begudes comercialitzats, actualment, a les Illes Balears són retornables. La reutilització de botelles, de fet, ha quedat pràcticament reduïda al canal HORECA (hotels, restaurants i cafeteries), tot i que, en els darrers anys, els envasos reutilitzables en aquest circuit han disminuït considerablement i, actualment, només representen un 35 % del que es distribueix.

Aquestes xifres són molt lluny dels objectius fixats per l’Estratègia Europea 2020, que estableix un objectiu mínim del 50 % de preparació de la reutilització i el reciclatge. És per això que la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ha encarregat a Rezero (Fundació per a la Prevenció de Residus i el Consum) l’elaboració d’un Pla d’impuls de l’ús d’envasos de begudes reutilitzables.

El director general d’Educació Ambiental, Qualitat Ambiental i Residus, Sebastià Sansó, ha presentat, aquest divendres, el Pla, acompanyat de la directora de Rezero, Rosa Garcia. Sansó ha destacat que aquest Pla «suposa una passa més cap al canvi de model en la gestió dels residus, objectiu cabdal d’aquesta legislatura, i que cristal·litzarà, presumiblement, dimarts vinent amb l’aprovació al Parlament de la primera Llei de residus i sòls contaminats en la història de la Comunitat».

Pel que fa als objectius, el Pla planteja diversos escenaris fins al 2025. En el més optimista, s’estipula que les Illes Balears es podrien estalviar de generar 42.935 tones anuals, el triple que actualment. I és que, ara mateix, s’estima que l’ús d’envasos reutilitzables a l’arxipèlag evita la generació d’entre 11.042 i 14.779 tones. Amb tot, un escenari més realista, tenint en compte les limitacions existents i assumint uns objectius de reutilització del 70 % dels envasos en el canal HORECA i del 15 % per altres canals, preveu un estalvi de 25.427 a 34.033 tones de residus d’envasos.

Per tal de revertir la situació actual, el Pla proposa diverses actuacions en totes les línies de la cadena.

  • Producció i envasament: Es proposa crear una línia d’ajuts econòmics per donar suport als productors locals de begudes que ja envasen en format reutilitzable i establir un sistema de reutilització d’envasos estàndard per diverses categories de begudes (aigua, refrescos, cervesa...) per tots aquells productors que volguessin adherir-s’hi. L’Administració subvencionaria el banc d’envasos i els productors pagarien una quota d’ús.
  • Rentada: Es proposa l’habilitació d’una planta de rentada pública que doni servei tant al banc d’envasos estàndard com a altres envasadores que en vulguin.
  • Distribució: Es proposa la creació d’una distribuïdora de productes locals que competeixi amb les grans cadenes de distribució. S’encarregaria de la distribució i redistribució dels envasos fins a les instal·lacions de rentada i els productors, i facilitaria així la introducció d’aquests productes en el mercat balear.
  • Venda: Per tal d’incrementar l’oferta de begudes en envàs reutilitzable es proposa implementar un seguit d’incentius econòmics dirigits als comerços i canal HORECA, desenvolupar activitats educatives i de formació en aquests sectors i establir quotes mínimes en els plecs de condicions tècniques per activitats de restauració sotmesos a processos de concessió pública i en les licitacions per tots els espais i activitats públiques.
  • Consum: Per incrementar la demanda i garantir una devolució alta d’envasos, es proposa establir un seguit d’incentius econòmics dirigits als consumidors i crear una xarxa de punts de retorn per tot el territori.
  • Transversals:
    Vertebrar un pacte per la reutilització d’envasos entre tots els actors que intervenen en la cadena de distribució de begudes per incrementar la quota de mercat dels envasos reutilitzables.
    Per assegurar una bona acceptació i participació per part de tots els agents, caldrà desenvolupar una campanya de comunicació i sensibilització.
    D’altra banda, es proposa impulsar una política en R+D+I per incrementar la informació disponible.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.