Setmanari d'informació local - 138 anys

Les Illes Balears exigeixen tenir el mateix tracte que les Illes Canàries per part de la Unió Europea

27689

La presidenta del Govern, Francina Armengol, juntament amb els presidents de Còrsega, Gilles Simeoni, i de Sardenya, Francesco Pigliaru, defensarà davant la comissària de Regions de la Unió Europea, Corina Cretu, més finançament per equiparar aquests territoris a les regions ultraperifèriques, que compten amb un tracte preferencial pel que fa a qüestions d’insularitat.

En el marc de la reunió del Comitè de les Regions a Brussel·les, Armengol ha explicat que les Illes Balears, Còrsega i Sardenya volen «que Europa sàpiga reconèixer els desavantatges que patim per la nostra condició geogràfica». En aquesta direcció, ha reclamat a la UE una «igualtat real dels drets de tots els ciutadans, independentment del territori on es trobin, ja que fins ara ha estat sensible només amb els territoris ultraperifèrics».

Els tres presidents han redactat de manera conjunta una carta per a demanar a la UE que equipari drets entre les regions ultraperifèriques i la resta d’illes. «Les dificultats que genera el fet insular són les mateixes tant si la costa del continent és a 1.000 quilòmetres com a 100», ha exemplificat Armengol. En aquesta línia, ha demanat «un tracte pressupostari que inclogui mesures que garanteixin d’una manera sostenible la igualtat d’oportunitats per als ciutadans i un desenvolupament socioeconòmic comparable al dels territoris continentals».

En concret, el Govern exigeix tenir el mateix tracte que les Illes Canàries, una de les 9 regions ultraperifèriques que té la UE (juntament amb les Açores, Madeira, la Guaiana Francesa, Martinica, Guadalupe, Saint Martin, Reunió i Mayotte).

Peticions
La carta que han signat les tres presidències fixa un seguit de peticions conjuntes:
- Reconèixer la compatibilitat dels esquemes d’ajuda dissenyats per compensar els costs addicionals directament atribuïbles al fet insular, en particular pel que fa al dret a la mobilitat i al transport de mercaderies.
- Garantir la major flexibilitat possible en les accions dels Fons Estructurals i d’Inversió Europeus (Fons EIE) en les àrees temàtiques en què els desafiaments dels territoris insulars perifèrics són més evidents per aconseguir els objectius prioritaris estretament relacionats amb els problemes de les illes (transport, connectivitat digital, xarxes d’energia, gestió de recursos naturals).
- Assignar taxes més altes de cofinançament per als fons d’ESI per a les regions insulars perifèriques.
- Encoratjar la creació d’un subprograma d’Illes de la Mediterrània dins el futur programa Interregions MED 2021-2027.
- Incloure les regions insulars perifèriques en el sistema per connectar-se a les xarxes de transport europees TEN-T, com ara el Corredor Mediterrani.
- Incorporar en les primeres etapes del procés de presa de decisions el contingut de l’article 174 del TFUE, que preveu l’elaboració d’estudis d’impacte territorial per analitzar els efectes de les iniciatives legislatives europees en els territoris insulars, amb la participació dels governs de les regions interessades.
Comitè de les Regions

Les Illes Balears, Còrsega i Sardenya comparteixen un espai estratègic de la Mediterrània. És la tercera vegada que es reuneixen per fer front comú davant de la UE i per avançar en la resolució de problemes i solucions comuns.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.