Setmanari d'informació local - 138 anys

El Govern multiplica per deu superfície protegida del Parc Natural de la Península de Llevant

29349

El Consell de Govern ha acordat iniciar l'ampliació del Parc Natural de la Península de Llevant i el procediment d'elaboració del Pla d'Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) d'aquest espai.

Segons ha informat el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, la proposta d'ampliació eleva fins a 16.855 hectàrees la superfície del Parc Natural, que actualment és de 1.658 ha; d'aquestes, 10.960 ha seran terrestres i 5.895 ha, marines.

El Parc Natural de la Península de Llevant va ser declarat en 2001. Dos anys després, no obstant això, el govern de llavors va reduir considerablement la seva superfície i la va limitar a les finques públiques de s'Alqueria Vella, Es Verger i Albarca.

L'àmbit territorial de la proposta d'ampliació abasta la part terrestre del Lloc d'Importància Comunitària (LIC) i la Zona d'Especial Protecció per als Ocells (ZEPA). Inclou la Reserva Natural de Cap Ferrutx i les finques públiques d'Es Racó, sa Duaia i Es Canons.

L'ampliació inclou també la part del LIC Na Borges, situada en el nord de la carretera d'Alcúdia a Artà; la finca pública de Son Real, que forma part de la ZEPA Son Real, i la part autonòmica de la Reserva Marina de Llevant, que inclou una part de l'àmbit marí del LIC Badies de Pollença i Alcúdia.

La proposta d'ampliació va ser aprovada al juny de 2018 per la Junta Rectora i per l'Autoritat de Gestió del Parc Natural. Durant el mes de juliol de 2018, la proposta es va sotmetre a un procés de participació pública en el qual un 84 per cent dels participants la van considerar positiva o molt positiva.

L'inici d'aquest procediment suposa que no es poden dur a terme actes que impliquin una transformació sensible de la realitat física i biològica que pugui arribar a fer impossible o dificultar de manera important la consecució dels objectius del Pla.

Així mateix, recull que, fins a l'aprovació d'aquest, no es pot atorgar cap autorització, llicència o concessió que habiliti per a dur a terme actes de transformació sensible de la realitat física o biològica sense un informe favorable de l'Administració ambiental.

Diversitat d'hàbitats
La península del Llevant de Mallorca constitueix un dels espais naturals més singulars de les Balears a causa de la presència d'una gran diversitat d'hàbitats en un espai relativament petit, on conflueixen una zona muntanyenca i costanera amb nombrosos endemismes botànics i amb un important patrimoni etnològic.

Fins ara, s'han documentat 51 hàbitats d'interès comunitari en un estat general de conservació excepcionalment bo. Respecte a la flora, s'han detectat 61 endemismes, dels quals nou es troben en estat vulnerable, dos amenaçats i un en estat crític.

Una de les prioritats de la gestió actual d'aquest espai natural protegit ha estat la reintroducció del ferreret (Alytes muletensis), un amfibi endèmic que es creia desaparegut des de fa dos mil anys i que va sobreviure en llocs remots de la Serra de Tramuntana, allà on els depredadors introduïts no han arribat mai.

Al Parc Natural de Llevant es varen alliberar larves d'aquesta espècie, en ambients seminaturals allunyats i protegits dels depredadors. En el 2017 ja es varen reproduir amb èxit. Respecte als ocells marins, cal destacar la presència del virot petit (Puffinus mauretanicus), un endemisme de les Balears que es troba en perill crític.

Finalment, cal fer valdre el patrimoni cultural i històric de la zona, i és que es poden trobar 139 elements catalogats segons el Catàleg del patrimoni d'Artà, 36 béns d'interès cultural (BIC), un ben catalogat i vuit almàsseres catalogades.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.