Setmanari d'informació local - 138 anys

10 llibres en lila

29559

Llibres que us recomanam relacionats amb la lluita feiminista:

LILA Història gràfica d’una lluita
Toni Galmés i M. Àngels Cabré
L’onada feminista que vivim ha arribat per capgirar-ho tot. L’eclosió internacional del moviment MeToo, combinada amb la indignació contra la violació de La Manada i el seu judici amb pena aigualada, va ser el detonant definitiu perquè el feminisme omplís els carrers de ràbia. Darrere de tanta ràbia, hi trobem també una font de creativitat gràfica de primera magnitud, en què il·lustradores d’arreu han posat el seu talent al servei d’una lluita de segles.

Dones Rebels
Aina Torres i Rexach
il·lustracions d’Helena Pérez García
Aina Torres i Rexach recupera en aquest llibre el referent de vint-i-dues dones d’arreu de la nostra geografia que van prendre partit per enderrocar els murs del patriarcat. Milicianes, aviadores, matemàtiques, pintores, compositores, polítiques, escriptores, metgesses, esportistes, sindicalistes, periodistes, mestres, activistes veïnals… Un mosaic de narracions que, acompanyat de les il·lustracions d’Helena Pérez García, emociona i estremeix amb històries de supervivència.

Soc feminista i no ho sabia
Ariadna Oltra
«Si fa tres anys m’haguessin preguntat si era feminista, hauria respost: No.
Jo creia que el feminisme era una cosa passada, queca, antiga, de dones que no s’havien adaptat a una nova manera de viure, i que ja no calia perquè s’havia aconseguit viure amb igualtat.
I tot el que creia, de sobte, ho he deixat de creure.
Una altra realitat se m’ha estampat a la cara. Ha estat com una revelació que m’ha donat força i m’ha permès entendre la meva vida i el que m’envolta.
Perquè soc feminista i ho he estat sempre, i no ho sabia.»

Feminisme per al 99 %
Cinzia Arruzza, Tithi Bhattacharya i Nancy Fraser
De tres de les organitzadores més destacades de la vaga feminista als Estats Units ens arriba aquest contundent manifest feminista.
Habitatge inaccessible, salaris baixos, atenció mèdica universal, violència policial... No són temes tractats habitualment pel feminisme mainstream. Aquest és un manifest per al 99 %, per a aquelles per a qui tindria un impacte superior incrementar el salari mínim o impulsar un servei sanitari i de cura dels fills universal que tenir més dones com a directores executives a les empreses o als seients del Parlament.

100 dones catalanes
Antoni Gelonch
«Pensar és sortir del cercle traçat, interessar-nos pel que no s'ha dit, atrevir-nos a anar més enllà i, amb això, descobrim una de les maneres de moure'ns lliurement en el món», Fina Birulés.
Des de Rosa Sensat fins a Txell Bonet, passant per Caterina Albert, Aurora Bertrana, Montserrat Roig, Sol Picó, Natza Farré i Lita Cabellut, entre moltes altres. Un centenar de textos seleccionats que resulten especialment inspiradors i que ens fan pensar sobre el fet artístic i sobre l'art de viure.

Per què les dones salvaran el planeta
Diverses autores
L’empoderament de les dones pot transformar les possibilitats d’aconseguir la sostenibilitat ambiental? Aquest llibre pretén respondre afirmativament a la pregunta amb assajos i entrevistes que no només volen provocar una reflexió, sinó també una acció col·lectiva per canviar-ho tot.
Trobam reunides veus destacades dels moviments feministes i ecologistes internacionals per evidenciar que la igualtat de gènere és imprescindible per a l’acció climàtica.

Blues amb dones
Bartomeu Mestre
L’octubre de 2018, a Anàlisi de l’absència de dones als manuals de la ESO, la Universitat de València conclou que les dones representen només el 7,5 % del total de noms. Per accentuar el discrim, l’Observatori de l’Institut Català, adverteix que més d’una tercera part d’aquestes dones no hi figuren per cap mèrit personal, sinó per la relació familiar amb un home (com a dona de, mare de, filla de o amant de). Blues amb dones és una denúncia de la invisibilitat forçada per una història, escrita sempre en masculí, que reclama memòria i justícia.

La revolta de santa Jordina
David Fernàndez
il·lustracions de Lyona
Montblanc ha votat: no vol viure més sota les ordres d’un rei tirà. Però el monarca no pensa abandonar els privilegis així com així, i demana reforços: el Drac Mercat, despietat i voraç, ve al seu rescat. La Jordina, ànima lliure i consciència crítica, serà la primera a rebel·lar-s’hi. El poble es mobilitzarà, perquè saben que només se’n sortiran si actuen junts i alhora. No esperaran que cap cavaller els tregui les castanyes del foc.

Mama desobedient
Esther Vivas
Ser mare no és una tasca fàcil. Vivim en una societat hostil a la maternitat. No és senzill quedar-te embarassada, tenir un part respectat, donar de mamar on i quan vulguis, compaginar la criança i el mercat de treball. Tothom creu que pot jutjar-te. Sembla que hem d’escollir entre una maternitat neoliberal supeditada al mercat o una maternitat patriarcal sacrificada. Però, on queda el nostre dret a viure l’experiència materna sense imposicions? Si considerem el principi feminista que allò personal és polític,el repte consisteix a polititzar la maternitat en sentit emancipador.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.