Setmanari d'informació local - 138 anys

Es presenta per primera vegada un pla per lluitar contra la tracta i la prostitució de dones i nines

29765

El Govern destinarà 2,8 milions d'euros a lluitar contra la tracta i la prostitució de dones i nines a Balears al llarg del període 2019-2022, segons ha afirmat aquest dimarts la presidenta de l'Executiu, Francina Armengol, després de la presentació d'un nou pla autonòmic que pretén «visibilitzar aquestes formes crues de violència masclista».

En declaracions als mitjans en el Consolat de Mar, la consellera de Presidència, Pilar Costa, ha manifestat que és la primera vegada que s'aprova a les Illes un pla d'aquestes característiques i que es tracta «d'aportar un granet d'arena a una problemàtica internacional», dins de la qual l'Estat espanyol és el major consumidor de prostitució en la Unió Europea, ha assenyalat Costa.

En concret, el Govern treballarà amb entitats, ajuntaments, Consells insulars i cossos i forces de seguretat de l'Estat, i s'ha marcat com a objectius sensibilitzar, visibilitzar, investigar i intervenir en aquestes situacions de tràfic i prostitució, «pràctiques silenciades» dins de les quals són especialment vulnerables les dones i les nines immigrants, ha explicat Armengol.

«No podem tancar els ulls», ha expressat Costa, qui ha afirmat que el «negoci multimilionari» de la prostitució mou al voltant de 3.000 milions d'euros a l'Estat espanyol. La recerca quantitativa és un dels eixos del pla, perquè «existeixen poques dades» sobre el tràfic de dones, que «formen part de xarxes mafioses» i moltes vegades són desplaçades a altres comunitats com a mesura de protecció.

El Govern estudiarà el turisme sexual a les Illes
La directora de l'Institut Balear de la Dona (IB-Dóna), Rosa Cursach, ha assenyalat que el document contempla dur a terme campanyes de conscienciació dirigides a «homes prostituïdors» i a adolescents, així com treballar amb el Servei d'Ocupació de Balears (SOIB) per a garantir «oportunitats professionals» a les dones en situació de tràfic o prostitució.

Així mateix, la directora del IB-Dona ha informat que, a través d'aquest 'Pla Autonòmic per a la Lluita contra el Trànsit de Dones i Nines amb finalitats d'Explotació Sexual i l'Abordatge de la Prostitució', s'investigarà la relació entre el «fenomen turístic» i la prostitució a les Balears per a determinar si existeix un turisme sexual.

D'altra banda, el Govern ha detallat que continuarà modificant «ordenances que penalitzen i estigmatitzen» a les dones víctimes de tràfic o prostitució en els diferents ajuntaments de l'arxipèlag.

Amb tot això, Rosa Cursach ha assegurat que «legislar de manera precisa» és competència de l'Estat esoanyol, però que des de les Balears utilitzaran la dotació de 2,8 milions d'euros per a «donar suport i protegir tant a les víctimes com a les entitats que fa molts d'anys que treballen de manera silenciada».

A la presentació del document, que té 51 pàgines, han assistit també la vicepresidenta i consellera de Turisme, Bel Busquets; la consellera de Serveis Socials, Fina Santiago; la consellera d'Hisenda, Catalina Cladera; la consellera de Salut, Patricia Gómez; la delegada del Govern espanyol, Rosario Sánchez, i agents de les forces de seguretat de l'Estat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.