Setmanari d'informació local - 138 anys

MÉS proposa reduir les llistes d'espera d'intervencions quirúrgiques en la sanitat pública

30141

La formació MÉS per Mallorca ha presentat aquest dimarts una bateria de propostes per a millorar el sistema de sanitat pública, entre les quals es troben millorar el servei d'Urgències, reduir les llistes d'espera per a intervencions quirúrgiques, i invertir més recursos en els casos de pacients ingressats de llarga durada.

El candidat de la formació a la presidència del Govern, Miquel Ensenyat, ha destacat que retallar en sanitat pública, alguna cosa que «ha passat en les anteriors legislatures», segons ell, és «una manera de fomentar la sanitat privada». «Hi ha un compromís de reduir les llistes d'espera fomentant la creació de noves places soci sanitàries per a pacients de llarga durada, que moltes vegades col·lapsen els hospitals públics», ha explicat el candidat.

Segons el líder de la formació a Mallorca, els pacients de llarga durada «poden afectar el col·lapse de les llistes d'espera de les intervencions quirúrgiques als hospitals públics de l'arxipèlag», per la qual cosa amb la creació de noves places per a aquests casos, es reduirien els terminis d'espera en els quiròfans dels hospitals públics.

Segons el decret de garantia de demora aprovat el passat 19 octubre pel Govern, existeix un termini màxim d'espera de 180 dies per a intervencions quirúrgiques, per la qual cosa si se supera aquest termini, IbSalut ha d'oferir una ajuda als pacients que sol·licitin intervenció privada. Per a la formació, aquest termini continua sent «molt alt» i les llistes, han dit, són «molt llargues».

Per a això, la formació proposa un reforç en finançament i personal en hospitals de llarga durada, com l'Hospital General i Caubet, a Mallorca. Ensenyat ha destacat una sèrie de projectes «que ja estan en marxa», com el centre de salut de Felanitx o el projecte de reforma de l'antic hospital de Son Dureta, que preveu la creació de més places per a pacients que requereixin cuidats de llarga durada.

Per part seva, la número dos de la formació, Fina Santiago, ha destacat que l'anàlisi de MÉS respecte a la gestió de la sanitat pública conclou que «la sanitat privada està assetjant la sanitat pública». «En la legislatura anterior es va reduir el nombre de persones en actiu en el sistema públic», fet que Santiago ha qualificat com «preparar el terreny per a una reducció de costos de la sanitat pública i així, poder-ho privatitzar».

A més, els candidats de MÉS han acusat «la dreta del seu projecte de centralitzar la sanitat pública». Segons Santiago, aquest projecte, presentat per candidats de formacions com a Ciutadans, que proposen una única targeta de salut en les 17 comunitats, «només respon a un intent de privatitzar la sanitat pública». «És molt més fàcil privatitzar una sola sanitat que privatitzar la sanitat de 17 autonomies», ha explicat Santiago.

«El representant de la patronal de la sanitat privada ha dit públicament que prefereix un govern de dretes perquè aquest fomenta la privatització de la sanitat», ha expressat Santiago, que ha afegit que «de forma absolutament fèrria, MÉS per Mallorca defensarà la sanitat pública».

Finalment, els candidats han destacat les mesures dutes a terme en aquesta legislatura en matèria de sanitat pública, que han passat per «retornar la targeta sanitària, consolidar el personal, invertir en infraestructura i evitar el copagament dels pensionistes», encara que per a «continuar avançant en aquest sentit», ha expressat l'actual consellera de Serveis Socials del Govern, les Balears necessiten «un millor finançament de tota la comunitat».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.