Setmanari d'informació local - 138 anys

El 26M en clau de les Balears: més de 800.000 ciutadans estan cridats a votar en les diferents eleccions

30469
Els ciutadans de les Balears estan cridats a votar en les diferents eleccions. | dbalears

Un total de 801.594 ciutadans de les Balears estan cridats a votar en les eleccions autonòmiques d'aquest diumenge i 819.685 podran exercir el seu dret a vot en les eleccions al Parlament Europeu en una jornada en la qual hi haurà 4.852 urnes, 1.215 taules i 385 col·legis electorals repartits en 67 municipis de totes les Illes.

La ciutadania de Balears podrà votar des de les 09.00 hores fins a les 20.00 hores d'aquest diumenge per a elegir als 59 diputats del Parlament i a 925 regidors per als Ajuntaments.

En el cas dels Consells, els ciutadans triaran als 33 consellers del Consell de Mallorca, 13 en el Consell d'Eivissa i 13 en el de Menorca, mentre que el de Formentera el formaran els edils del municipi. En referència als comicis al Parlament Europeu, s'elegiran 54 diputats en haver-hi una circumscripció única en tot l'Estat.

El Govern disposarà de 14,8 milions de paperetes al Parlament i Consells mentre que el Govern central ha preparat 14 milions de paperetes per als comicis europeus i locals, sumant un total de 28,8 milions de paperetes.

A més, el dispositiu electoral costarà a les arques públiques del Govern 1,3 milions d'euros, mentre que les eleccions europees i municipals a les Balears tindran un cost 1,048 milions per al Govern de l'Estat.

Ordre d'escrutini

Cal recordar que els comicis al Parlament Europeu i les locals són competència del Govern de l'Estat, mentre que les autonòmiques i insulars competeixen al Govern. En aquest sentit, l'ordre d'escrutini de resultats es regirà pel que s'estableix en la Llei de Règim Electoral: Parlament Europeu, eleccions municipals, Parlament i, finalment, Consells insulars.

Segons va avançar la consellera de Presidència, Pilar Costa, en roda de premsa, els resultats de les municipals començaran a difondre's a partir de les 21.00 hores -moment en què tanquen els col·legis electorals a les Illes Canàries-, mentre que les dades relatives als comicis europeus no es podran saber fins a les 23.00 hores, quan es produeixi el tancament dels col·legis electorals a Itàlia.

Vot per correu

D'acord a les dades facilitades per la Delegada del Govern a les Balears, Rosario Sánchez, en aquests comicis s'han rebut un total de 24.346 sol·licituds de vot per correu, la qual cosa suposa una diferència de 9.371 vots més que fa quatre anys (+62,5%), quan es van rebre 14.975 sol·licituds.

A més, 38.184 joves podran votar per primera vegada en les eleccions al Parlament, als Consells i els Ajuntaments, mentre que 47.582 joves de les Illes estan cridats a votar per primera vegada en els comicis europeus.

Durant la jornada, Govern i Govern Central disposaran de dues pàgines webs -una autonòmica (www.resultatseleccions2019.caib.es) i una altra estatal (www.resultados.eleccioneslocaleseuropeas19.es)- en les quals es podran consultar els avanços de participació i els resultats provisionals.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.