Setmanari d'informació local - 138 anys

La constitució del Parlament per a la legislatura 2019-2023 tendrà lloc el dia 20 de juny

31003

El president del Parlament en funcions, Baltasar Picornell, ha anunciat aquest dijous que la constitució de la Cambra per a la pròxima legislatura 2019-2023 tendrà lloc a les 10.00 hores del pròxim dijous dia 20 de juny.

«Crec que ha estat una legislatura bastant positiva, s'han batut rècords de lleis, s'ha legislat molt. Al futur president li desitj que pot dur a terme totes les coses que queden pendents i que avanç cap a noves tecnologies», ha assenyalat en declaracions als mitjans de comunicació.

En aquesta sessió constitutiva de la X legislatura hi haurà 32 homes i 27 dones. Es consolida així la tendència a la gairebé paritat que s'ha vist en les últimes dècades i que contrasta amb les primeres legislatures del Parlament.

Cal destacar que, des de les eleccions de l'any 2003, això és, des de la V legislatura, l'article 16.4 de Llei Electoral de les Balears estableix que per a fer efectiu el principi d'igualtat en la participació política, les candidatures electorals han de tenir una presència equilibrada d'homes i dones.

Quant als grups d'edat, durant totes les legislatures la gran majoria dels diputats assistents a la sessió constitutiva tenen entre 31 i 60 anys. En aquesta nova legislatura, només una diputada és menor de 31 anys, mentre que hi ha cinc diputats majors de 60.

Termini de 30 dies del 26M

Tal com s'estableix en l'Estatut d'Autonomia de les Balears i en el Reglament del Parlament, celebrades eleccions en la Cambra i una vegada proclamats oficialment els resultats d'aquestes, la sessió constitutiva tindrà lloc en el termini màxim de 30 dies després de la data de celebració de les eleccions.

Dins dels 15 dies següents al de la constitució del Parlament, el president d'aquest, havent consultat prèviament amb els portaveus designats pels partits o grups polítics amb representació parlamentària, proposarà en la cambra un candidat a la Presidència de la comunitat autònoma.

Si la persona candidata proposada obté el vot afirmatiu de la majoria absoluta dels membres de la cambra, s'entendrà atorgada la confiança. Si no ho obté a la primera votació, es procedirà a una altra, passades 48 hores, i la confiança s'entendrà atorgada si obté majoria simple.

Si a aquestes votacions la cambra no atorga la confiança, es tramitaran propostes successives en la forma prevista anteriorment. Si transcorregut el termini de 60 dies, a partir de la primera votació d'investidura, cap candidat obté la confiança del Parlament, est quedarà automàticament dissolt i es procedirà a la convocatòria de noves eleccions.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.