Setmanari d'informació local - 138 anys

Salvem Portocolom demana mesures a l'ajuntament per evitar els danys a la posidònia

31557

Salvem Portocolom ha alertat aquest dilluns en un vídeo dels danys a la 'Posidònia Oceànica' que provoquen les ancores dels vaixells fondejats en Portocolom, i ha reclamat a l'Ajuntament de Felanitx que posi en marxa mesures per a protegir la prada marina.

Salvem Portocolom ha publicat aquest dilluns a YouTube un vídeo enregistrat aquest cap de setmana, en el qual mostren «l'acció destructiva de les ancores sobre la prada de Portocolom». En el vídeo es pot veure l'ancora de l''Escape', un iot francès d'uns 15 metres que segons l'associació pretenia encertar el fondeig sobre un dels clars d'arena, però va impactar sobre la vora de la prada i va arrencar-ne un tros.

«Es tracta d'una imatge trista que, per desgràcia, no és cap novetat», ha lamentat l'associació, que ha recordat que el 2018 varen difondre «desenes de vídeos similars».

En aquest sentit, aquest dilluns Salvem Portocolom també ha difós una fotografia presa a primera hora d'aquest diumenge, en la qual es veu un catamarà de bandera francesa que va començar el dia dins la zona de bany de l'arenal, dins de la zona de boies que marquen el límit.

Segons Salvem Portocolom, els clars d'arena que hi ha en la prada són massa petits per a embarcacions d'eslores grans i mitjanes, que intenten fondejar sobre arena però «la cadena queda sobre les algues» i quan el vent bufa les cadenes es mouen i s'arrosseguen.

Servei insuficient

Salvem Portocolom ha valorat la «bona feina del servei de vigilància i d'ajuda al fondeig» però avisa que els danys de les ancores i cadenes «no cessen». Per a l'associació, el servei és «insuficient» ja que té «uns horaris i una zona que abasta molts quilòmetres de costa», per la qual cosa ha demanat dotar-lo de més recursos humans i materials.

Igualment, ha ressaltat que encara que un vaixell se'n vagi després de rebre una ordre, atès que no hi ha cap senyal que informi que no es poden tirar les ancores sobre la posidònia, «n'arriben de nous que ho tornen a fer».

La plataforma va presentar l'any passat un paquet de propostes per a regular el fondeig a les autoritats, i va mantenir una reunió, l'octubre amb l'Ajuntament, PortsIB, Demarcació de Costes i la Conselleria de Medi Ambient. Salvem Portocolom ha criticat que, des de llavors, l'únic avanç ha estat «marcar el canal d'entrada al port des de la bocana». «Ni tan sols s'ha marcat la prada amb boies que indiquin que no es pot fondejar a la zona», han denunciat.
Per tot això, la plataforma ha reclamat a l'Ajuntament que «es posi les piles per a protegir aquest bosc submergit».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.