Setmanari d'informació local - 138 anys

Ara Maó reclama a Endesa que es comprometi fermament a iniciar els tràmits per passar a funcionar amb gas i deixar de banda el fuel

32115

Ara Maó es mostra «compromès en la lluita contra el canvi climàtic» i expressa preocupació per l'alta contaminació de la central elèctrica d'Endesa.

La feina que està prevista per a la refrigeració de les turbines a fi que no creïn tanta contaminació és una passa important, però entenen que és bàsicament pels requeriments que s'han posat per part de la Unió Europea perquè es puguin complir els objectius de la reducció d'emissions abans de l'1 de gener de 2020. La formació tampoc no oblida que les regidories d'Ara Maó, que han liderat les àrees i ho continuen fent, han fet el possible per reduir aquestes emissions. De fet, la decisió de l'Ajuntament de Maó de possibilitar la canalització de les aigües provinents de la depuradora des Castell i Maó per a la refrigeració, en acord amb Endesa, manifesta aquesta voluntat.

Però no n'hi ha prou. «Endesa ha de demostrar, més enllà de la necessitat de complir amb l'obligació i l'amenaça de les sancions europees, que va en el camí de la transició energètica, del canvi de model energètic i del compromís amb la salut dels habitants de Menorca, i especialment de Maó, principal municipi que rep les emissions. I açò passa perquè faci les inversions necessàries per canviar les turbines i per apostar per les energies renovables», han explicat.

A part de dedicar la inversió de projectes d'aigua a la canalització, l'Ajuntament de Maó ha presentat mocions el 2017 i el 2018 encaminades a instar Endesa que faci aquesta transició. A la vegada, ha possibilitat una petició conjunta de Junta de batles de Menorca, ha engegat un estudi de la contaminació de la central elèctrica per tenir-ne coneixement, ha dedicat a l'Escola de Salut Pública realitzada a Llatzaret temes sobre la central, ha propiciat la firma de l'estratègia 2030 i ha creat sinèrgies per possibilitar la connexió i intercanvi d'experiències entre Menorca i Lanzarote.

D'altra banda, Ara Maó ha mostrat repetides vegades preocupació pel tema. Va manifestar públicament l'adhesió al manifest sobre contaminació ambiental promogut per la Sindicatura de Greuges de Menorca, que anava encaminat a la descarbonització i transició energètica de l'illa. Aquest manifest reclamava desenvolpar un procediment per a mesurar els contaminants més rellevants, especialment de la central tèrmica de Maó, i que en tot moment es facin públics els nivells de contaminació ambiental, el potencial impacte en salut així com les mesures que s’estan prenent per a corregir la situació.

Ara Maó ha manifestat la preocupació per aquest tema en altres ocasions, com en la taula rodona organitzada per l’agrupació d’electors a principis del passat mes de desembre, en què el catedràtic en Medicina Preventiva i Salut, Ildefonso Hernández, va posar sobre la taula diferents dades sobre l’augment de malalties causades per la contaminació de l’aire. I precisament la central d’Endesa supera els nivells permesos de gasos nocius i, a més, els seus mesuraments són inconstants o, fins i tot, inexistents.

Conxa Juanola demana celeritat i compromís a Endesa en el seu canvi de model: «La salut de les persones i del medi ambient no poden esperar més als guanys dels dividends de les grans empreses, ens hi va molta cosa». Rafa Muñoz, d'Ara Maó, també ha recordat que el Govern central no està exempt de responsabilitat, ja que ha tardat massa a fer les inversions que ara es duen a terme.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.