Setmanari d'informació local - 138 anys

Sánchez i el Borbó coincideixen que no hi ha d'haver eleccions

32303

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha afirmat aquest dimecres que ell coincideix amb el rei espanyol en la percepció que els ciuatadans espanyols no volen una repetició electoral, i ha assegurat que ell treballarà per aconseguir formar govern, encara que ha reconegut que, després de les negociacions fallides amb Unides Podem, entre aquests i el PSOE hi ha una «desconfiança recíproca».

Així ho ha afirmat en una breu compareixença després de reunir-se amb Felipe VI en el Palau de Marivent, un despatx al que ha arribat amb gairebé una hora de retard ja que abans de viatjar a Palma ha programat una de les trobades sectorials en els quals s'ha embarcat amb la finalitat d'actualitzar el seu programa de govern.

Segons ha informat el Palau de la Moncloa, Sánchez li ha traslladat al Borbó la necessitat que es formi govern el més aviat possible, «per poder afrontar amb urgència els grans reptes als quals s'enfronta Espanya» i li ha transmès el seu desig d'evitar la repetició d'eleccions. També l'ha informat de la seva ronda de reunions amb diferents col·lectius.

Amb aquestes reunions, Sánchez aspira a presentar una proposta amb la finalitat de recaptar el suport d'Unides Podem i, per no dependre de l'independentisme, l'abstenció de PP i Ciutadans. A aquests els ha acusat de bloquejar la formació de l'únic govern possible per «interessos partidaris».

No vol govern de coalició

Amb Podem, ha dit, podria negociar-se una fórmula com la que existeix a Portugal --un acord programàtic--, «un acord d'investidura o de legislatura», però no una coalició de govern, perquè els de Pablo Iglesias ja la varen rebutjar.

En aquest punt, ha recordat a Iglesias que el seu argument per insistir en la coalició era la seva «suposada desconfiança» en el PSOE com a governant i li ha advertit que, de tant sentir-li-ho, ha acabat per desconfiar ell de Podem també. «És recíproca aquesta desconfiança, i màxima quan la investidura va fallar», ha reblat.

No vol eleccions

Segons ha dit, tots el seus interlocutors han expressat «la petició urgent de la constitució d'un govern ja», perquè hi ha molts problemes que resoldre amb urgència. El que no es pot, ha abundat, és «fiar la bona marxa de l'economia i la creació d'ocupació al cicle econòmic«, sinó que serà necessari fer reformes, i per això és necessari un govern en plenitud de funcions.

Aquesta ha estat la primera compareixença de Sánchez des que el cap d'Estat va manifestar públicament que el millor seria trobar una solució abans que s'hagin de convocar eleccions. Segons el parer del líder socialista, el Rei va expressar "amb molt encert» el que volen la gran majoria d'espanyols.

Està d'acord amb el Borbó

És més, en la seva opinió, el que els espanyols volen és que es materialitzi el resultat de les urnes i que hi hagi «un govern progressista que no depengui de l'independentisme». Per a això, ha reclamat l'abstenció de PP i de Ciudadanos i els ha acusat de bloquejar l'única opció de govern possible «per un interès absolutament partidari, que res té a veure amb l'interès general».

No obstant això, ha evitat respondre la pregunta de si es penedeix del seu 'no és no' a Mariano Rajoy el 2016 o si segueix pensant, com llavors, que pot governar un líder que no sigui el més votat. En el seu lloc, ha optat per dir que entre PSOE i PP existeix la «diferència significativa» que el PSOE «sempre ha assumit la seva responsabilitat» mentre que Rajoy en 2016 va declinar l'encàrrec del Rei per no afrontar una investidura fallida.

Convençut que els ciutadans volen un govern que no depengui de l'independentisme, ha deixat clar que no està en els seus plans parlar amb ERC ni amb JxCat per a la investidura, sinó que se centrarà a fer-ho amb els líders de les «tres grans forces» que «veritablement tenen la clau per desbloquejar»: Pablo Iglesias (Unides Podem), Pablo Casado (PP) i Albert Rivera (Ciudadanos), de qui espera que «en aquesta ocasió, es digni» a parlar amb ell.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.