Setmanari d'informació local - 138 anys

Aena, Bolsonaro i el Consell de Mallorca, nominats al premi Ciment 2019 del GOB

33479

L'entitat ecologista, GOB-Mallorca, reconeix anualment amb els premis Alzina i Ciment aquelles persones, organitzacions o institucions que hagin destacat per la seva aportació positiva o negativa al medi ambient. Enguany els candidats són aquests:

ALZINES

- COFIB, voluntàries i personal del centre de recuperació de fauna

El centre de recuperació de fauna del Cofib és un referent imprescindible i juga un paper fonamental en la recuperació d’animals silvestres que han patit problemes i requereixen intervenció per salvar-los la vida. La seva tasca inacabable es du a terme de forma efectiva gràcies a la gran dedicació i compromís de moltes persones voluntàries i del seu equip humà indefallible.

- Fridays For Future

Col·lectiu de joves estudiants que han creat aquí el grup local del moviment internacional de lluita pel canvi climàtic que estan protagonitzant joves de tot el món. S’han implicat en plataformes i lluites globals a banda de liderar les convocatòries de mobilitzacions al carrer per exigir l’actuació política real i urgent per fer front a les conseqüències evidents del canvi climàtic, amb un discurs coherent i compromès amb la incidència política.

- Mallorca Blue

Aquest col·lectiu, que persegueix la recuperació i conservació de la mar, ha destacat els darrers anys per la seva gran activitat de denúncia pública, mitjançant videos difosos a les xarxes socials a internet, sobre els impactes que pateixen els nostres ecosistemes marins, afectats per fondejos, vessaments, plàstics, infraestructures, ...

- Plataforma Antiautopista

La Plataforma Antiautopista, creada arran de la construcció de l’autopista Llucamajor-Campos, ha resultat un revulsiu en la lluita per la defensa del territori i el qüestionament del model territorial i de mobiltat defensat unànimament per tots els partits del Consell de Mallorca. La seva feina i mobilització incansable ha destapat les mentides i ocultacions sobre les quals s’havia basat el projecte d’autopista, que malgrat tot continua.

- Plataforma contra els tractats de lliure comerç

Una plataforma que fa anys que treballa de manera constant per alçar la veu aquí sobre les conseqüències, negatives en tots els àmbits, dels tractats de lliure comerç internacional. Un tema especialment controvertit però que costa molt de fer arribar a l’opinió pública i a les institucions. Tot i això, la plataforma no ha deixat de treballar en aquest sentit, en coordinació amb la plataforma estatal i altres col·lectius que aborden també aquesta greu qüestió.

- Son Espanyolet Residencial

El col·lectiu de veïnats de Son Espanyolet contra la gentrificació turística d’aquest barri de Palma representa millor que ningú la lluita ciutadana contra els excessos del turisme i la turistització de la ciutat amb la complicitat de les institucions. La seva és un exemple de lluita per la recuperació de la ciutat pels veïnats i residents en contra del monopoli turístic.

CIMENTS

- AENA

AENA és l’empresa publico-privada que gestiona els aeroports de l’Estat. Ara mateix té damunt de la taula diversos projectes que pretenen incrementar l’operativitat de vols i per tant l’increment de passatgers a l’aeroport de Palma. A més, planteja projectes immobiliaris i augmentar tota la seva superfície comercial per augmentar els seus guanys sobre l’aeroport.Tot això, amb una planificació que no té en compte en absolut ni la saturació de la illa ni la greu situació d’emergència climàtica que té en la indústria de l’aviació un dels màxims responsables.

- Alzina Living

Alzina Living és l’empresa del promotor Erik Olen, que vol convertir el barri residencial de Son Espanyolet en un hotel vertical destinada al consum temàtic turístic. Per fer-ho, no li basta amb les llicències legals que ja té, sinó que també comercialitza places i establiments il·legals, sense que de moment les administracions hagin actuat.

- Autoritat Portuària de Balears

Autoritat Portuària ha treballat intensament en els darrers anys per incrementar el turisme de creuers malgrat els impactes negatius sobre la ciutat (massificació) i negant les evidències relatives a la contaminació provocada per aquestes grans embarcacions turístiques.

- Consell de Mallorca, Urbanisme: Hotel Don Pedro

A l’Hotel Don Pedro, situat a la Cala de Sant Vicenç de Pollença, des de fa un temps s’hi fan obres de reforma interior i exterior i de modernització. L’edifici està situat dins les zones que la Llei de Costes anomena de servitud de protecció, servitud de trànsit i domini públic marítim terrestre, sobre les quals hi estan prohibits els usos residencials i hotelers. Fa tres anys ja posarem de manifest davant les administracions la realització d’aquestes obres de reforma sense que a dia d’avui hagin fet res per a la restauració de la legalitat vulnerada.

- Jair Bolsonaro

L'Amazonia crema a un ritme demencial, patint el triple d’incendis que l’any passat. Aquesta crisi ambiental de dimensions internacionales afecta un espai únic que atesora el 20 % de les reserves d’aigua dolça del planeta i es refugi d’unes 30.000 espècies animals i vegetals. Mentre, Bolsonaro com a president de Brasil es mostra partidari de flexibilitzar la fiscalizació a les àrees protegides, facilitar l’explotació dels boscos i legalitzar la mineria a les reserves indígenes.

- Zafiro Palace Andratx

El Zafiro Palace Andratx destrueix la darrera zona verge del Camp de Mar: més de 40.000 m2 i 11 piscines damunt la ja malmesa costa d’Andratx. La continuació d’un model obsolet de destrucció territorial que volíem superat, i que tanmateix no cessa.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.