La consellera delegada de Riu Hotels, Carmen Riu, s'ha mostrat aquest dijous a favor de limitar el nombre de turistes a les Balears, i ha defensat que no es tracta d'una mesura «de turismofòbia».
Així s'ha expressat la CEO del grup hoteler mallorquí en una entrevista concedida al programa 'Els Dematins' de la ens autonòmic, IB3. «Les Illes són un territori limitat, i per tant poden estar en elles un limitat nombre de persones», ha argumentat Riu, que ha advocat per consensuar la xifra, cridant especialment a la participació en aquest procés als joves. A més, considera que aquest procés hauria de fer-se «amb bases científiques», estudiant les conseqüències sobre l'estil de vida dels ciutadans en funció del número fixat.
«No crec que sigui una mesura de turismofòbia. El turisme ve a les Balears perquè tenim unes illes fantàstiques, belles, i podem oferir una sèrie de coses. Si tenim les illes massa plenes, estem danyant al desenvolupament del turisme. Ha d'haver-hi una limitació al turisme, perquè, si no, a llarg termini ens el carregarem», ha emfatitzat.
Així mateix, Carmen Riu ha apuntat que el problema del canvi climàtic no és «només dels hotelers, que estan fent els deures de forma important i a més accelerada».
A Thomas Cook s'ha fet «mala gestió»
Preguntada per la fallida de Thomas Cook, la CEO de Riu Hotels ha opinat que s'ha degut a «mala gestió» i que s'ha volgut «escapar cap endavant», ja que es coneixia el deute i les pèrdues del turoperador però «estranyava que compressin i fessin inversions».
Riu ha explicat que va estar entre els empresaris que varen intentar rescatar Thomas Cook, malgrat ser sòcia del seu competidor, TUI. Ho va fer perquè va pensar «que s'havia de donar suport al sector, i intentar evitar la fallida era la millor solució».
L'empresària ha aclarit que la fallida de Thomas Cook no tendrà grans efectes per al seu grup, perquè pràcticament no treballaven amb ells, però sí que augura un fort impacte per a les Balears i sobretot a les Canàries, fonamentalment a curt termini. Riu ha desitjat que l'ocorregut serveixi per a «posar-se les piles perquè els hotels no depenguin tant dels turoperadors». Així mateix, s'ha mostrat partidària d'eliminar l'impost de turisme sostenible durant un temps com a mesura de suport als hotelers, ja que «suposa ajudar els treballadors i tot el que es faci és poc».
Prohibir el lloguer turístic
D'altra banda, durant l'entrevista, Riu s'ha reafirmat en la seva postura respecte al lloguer turístic, que considera que s'hauria de prohibir. L'empresària ha argumentat que aquesta activitat té «conseqüències molt greus» sobre els barris i el preu dels lloguers.
També ha defensat que els hotels contribueixen millor a «socialitzar» els guanys del turisme perquè els apartaments vacacionals «són una font important d'economia submergida i molt difícils de controlar».
Quant al turisme d'excessos, Carmen Riu ha advocat per una estratègia «agressiva» fent «publicitat al país d'origen» per a deixar clar que a les Balears no volen «aquest tipus de turisme».