Setmanari d'informació local - 138 anys

Miquel Amengual: «El repte és que el català arribi a tots els treballadors del sector turístic, visquin aquí o siguin temporers»

33737

Miquel Amengual és un jove historiador pollencí que actualment president l'Obra Cultural Balear de Pollença i és membre de la Junta Directiva de l'OCB País.

Quan va néixer la delegació de l'OCB a Pollença?

La delegació va néixer oficialment l'any 1979, encara que abans ja s'havien organitzat cursos de català al Club Pollença.

Quines són les fites més importants de l'OCB a Pollença durant aquests 40 anys?

D'aquella primera època destacaria quatre coses: el periòdic El Gall, principal raó de ser de la delegació; el nomenament del pintor Dionís Bennàssar com a fill il·lustre; la creació de l'escola de música i l'acte de resposta al Decret de Nova Planta, amb la participació de Biel Majoral i Antoni Artigues. Darrerament, segurament el lipdub de la campanya 'Mallorca M'agrada!'

Quins actes de celebració estan prevists?

Hem fet una taula rodona amb antics membres de l'OCB de Pollença, en la qual també s'hi projectaren imatges, i de cara a la Diada estam pensant un acte centrat en la figura de Xesca Ensenyat, primera presidenta i que enguany fa deu anys que va morir.

Pollença manté un alt dinamisme cultural en l'actualitat, no és així?

Així és, ara mateix Pollença compta amb diverses entitats culturals actives, ja sigui l'Ateneu, associacions de música tradicional o juvenils. A més, la Biblioteca Pública manté una programació constant. Afegiria que gràcies a l'impuls de l'OCB, el dia de Sant Jordi s'ha convertit en una data fixa del calendari cultural pollencí.

Quins reptes té la llengua catalana avui a Pollença?

Segurament els mateixos que a tot el litoral turístic mallorquí: arribar a tots els treballadors d'aquest sector, visquin aquí o siguin temporers. Demostrar que utilitzar el català no ha de ser motiu de conflicte, sinó mecanisme d'integració i de comunicació, de crear comunitats entre els mallorquins i mallorquines i diferent origen, independent d'on hagin nascut. A més, cal fer visible la llengua catalana al turista, que sigui conscient que és la llengua pròpia del territori que està visitant.

I l'OCB?

La nostra delegació necessita sobretot un grup de gent que permeti mantenir una activitat estable i que faci pinya, ja que la falta de mans pot fer que tot i les ganes, el cansament acaba desembocant en períodes massa llargs d'inactivitat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.