Setmanari d'informació local - 138 anys

Una forta resposta veïnal torna a posar en qüestió el nou passeig de PortsIB a Portocolom

34435

Quan xerram dels pinars de sa Bassa Nova de Portocolom hem de pensar que es tracta dels darrers espais naturals que queden a dins del nucli urbà. A més, es tracta d'uns espais que per una banda tenen la mar, però que per l'altra tenen un carril bici, una calçada per a cotxes i una vorera per a vianants.

Tot i això, «l'afició d'alguns per encimentar-ho tot i per humanitzar la natura fan que fa una setmana es comencés a formigonar un nou passeig a escassos metres de la vorera de la mar. Tant a la vorera que ahir diumenge les ones ja passaven per damunt d'aquest nou camí», ha explicat la plataforma Salvem Portocolom.

Des del primer moment en què les maquines van entrar al pinar, la indignació es va fer notar en converses, missatges de Whatsapp o a les xarxes socials. Aquest diumenge unes 300 persones varen sortir al carrer, es varen concentrar en aquest estimat indret. Un lloc que s'ha conservat gràcies a un acord social fruit d'un procés participatiu que es va realitzar fa 15 anys, tal com s'explicava en el manifest que es va llegir.

A més, la plataforma remarca que es continua sense entendre que la badia de Portocolom és un espai natural protegit, un Lloc d'Importància Comunitària (LIC) dins la xarxa Natura 2000 de la Unió Europea, per la seva riquesa natural i que les seves voreres són igual d'importants. «Això, juntament amb una visió depredadora, els duu a posar en marxa aquestes obres sense cap informe ambiental ni tenir en compte el que diu la llei de costes.
S'ha tornat a posar la pota fins al fons. Davant d'això, és hora de rectificar. Des de Salvem Portocolom demanam que es desfaci el mal que ja s'ha fet i es restitueixi el terreny en les mateixes condicions que estava abans de la destrossa. Avui és dilluns i esperam sentir les seves veus de disculpa», han destacat.

Manifest

«Bon dia a tothom. Ja hi tornam a ser, avui per respondre a una agressió que no podem passar per alt, perquè això que s'ha fet aquí aquesta setmana, no pot ser qualificat d'altra manera.

És una agressió ambiental, ecològica i estètica, una agressió al patrimoni natural del poble i a la vista de tots està. Aquesta obra innecessària i indesitjada, parida a un despatx de Palma per qualque buròcrata que ni deu saber on és Portocolom, és també una ferida al patrimoni natural i sentimental de tots. Qui ha fet això, qui ha tengut la brillant idea d'encimentar-nos el pinar, ha de saber que ha comès un veritable acte vandàlic, i que ha pegat una coça a un racó d'aquells que és especial precisament per la seva senzillesa. Un racó fet amb la saviesa del pas tranquil del temps.

Aquest pinaró havia estat respectat per totes les generacions que ens havien precedit, per totes, que en van saber treure profit sense fer-lo mal bé, tot el contrari, l’hi donaren vida i memòria. No tots els llocs especials de Portocolom han tengut la mateixa sort i el mateix respecte. I per això mateix, perquè ja hem perdut massa espais estimats, llocs així tenen encara més valor.

Fa prop de 15 anys aquest espai ja va estar en perill, i bona part del poble el va saber defensar. Després d'una llarga batalla per preservar tota la vorera de Portocolom i d'un procés de participació, en el si de la Comissió per a la reforma de la primera línia, entitats ciutadanes i partits polítics vam pactar deixar aquest lloc com estava, per unanimitat. Tot i que la crisi se'n dugué el finançament d'aquell projecte, del procés de participació públic en varen sortir alguns grans consensos, entre ells aquest. El Govern ha de saber per tant, que amb aquesta intervenció també ha trencat un gran acord social i un procés participatiu que va costar molt d'aconseguir, també s'han carregat això.

Portocolom no és un poble amb segles i segles d'història, la seva identitat i la seva història l'esteim fent ara, entre tots, tant si hem nascut aquí, a Berlín o a Nador. I si alguna cosa ens posa d'acord a gairebé tots, és el patrimoni natural i les construccions populars, integrades en l'entorn sense espenyar-lo. S'Algar, Es Far, Es Riuetó, Es Faralló, les barraques, els avaraderos, les tenaces, el moll i els mollets, els alguers de posidonia, la saladina... aquesta és la nostra pàtria, aquesta és la nostra identitat més profunda i universal. Qui menysprea tot això ens menysprea a tots.

Ports de les Illes ens han agredit, i com va dir algú: «Cap agressió sense resposta» i això d'avui és la resposta, la resposta sou vosaltres. Fem saber a Ports i al Govern i a qui sigui capaç de defensar aquesta obra indigna, que s'ha equivocat i que no ens aturarem fins que ho llevin TOT i ho deixin com estava.

I si algú vos diu que no, que seguiran amb el projecte, digau-los que aquí no ens imposen res fàcilment. Ens varen voler urbanitzar s'Algar, Cala Brafi, Cala Marçal, el Pla de Sa Sínia i el Camp Roig, i varen haver de recular. Varen voler imposar un passeig i varen haver de rectificar. Volgueren un port esportiu dins el Riuetó, i el vàrem aturar, volien destrossar les restes arqueològiques que tenim just aquí, dins Sa Bassa Nova, i les varen haver de salvar, estudiar i conservar i volgueren convertir el far en un hotel i no ho van aconseguir.

Si ens diuen que no, que no es volen aturar, diguem-los ben fort que sí, que els pinars seran sempre nostros. Salvem Portocolom, Salvem Mallorca, Salvem, Salvem, Salvem!»

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.