Setmanari d'informació local - 138 anys

El GOB denuncia davant Ports presumptes infraccions greus en el dragatge del Club Nàutic de Can Picafort

34509

L'associació ecologista GOB ha presentat una denúncia davant Ports de les Illes Balears (Ports IB) per presumptes infraccions greus en el dragatge del Club Nàutic de Can Picafort (Mallorca). En concret, l'entitat ha assegurat que «s'han abocat irregularment a la mar» restes de material dragat, i expressa la seva preocupació pels possibles efectes sobre la zona LIC (lloc d'importància comunitària) de la Badia d'Alcúdia.

El GOB ja va presentar una denúncia el setembre de 2018 davant la Conselleria de Medi Ambient del Govern en la qual informava dels treballs de retirada de sediments fangosos de l'interior del Club Nàutic de Can Picafort amb un camió grua. Els ecologistes sostenen que aquests sediments van ser transportats fins a una finca als voltants de Son Sant Martí (Muro).

En el seu escrit, el GOB identificava la parcel·la cadastral concreta en la qual presumptament es van fer aquests abocaments «sense tractament previ dels sediments», la qual cosa segons els ecologistes podria suposar una irregularitat. A més, l'associació denunciava també que els sediments extrets mitjançant una bomba succionadora de dragatge flotant eren abocats directament sobre l'escullera del port del Club Nàutic mitjançant una mànega.

En aquest sentit, el GOB lamenta que no ha rebut resposta a aquesta denúncia, però durant aquest temps ha tingut accés a l'informe de Ports IB amb el qual s'autoritzava el projecte de dragatge. En aquest document es consideraven els materials de tipus C, però segons el GOB, a Mallorca no hi ha pedreres autoritzades per a rebre dragatges ni de tipus B ni C.

En aquest context, el GOB ha censurat que el Club Nàutic ha continuat amb els dragatges, però «no s'ha fet ajustant-se al projecte autoritzat» per la Direcció General de Ports. En particular, ha destacat l'absència d'una sèrie de tècnics, de controls i accions de vigilància i de mesures preventives. A més, el GOB ha apuntat que l'informe recull que el maig de 2019 es va ordenar el cessament de l'activitat, però aquesta ordre «es va incomplir», i que al juny un agent de la Guàrdia Civil es va personar «i va poder comprovar que una draga mecànica continuava treballant en el port».

Igualment, els ecologistes han explicat que l'informe advertia que el Club havia de retirar immediatament els sediments de les platges veïnes al port, però al setembre «el mateix ajuntament va constatar que el club nàutic no havia procedit a la neteja». Les neteges que s'han fet han estat realitzades pel mateix Ajuntament. Per tot això, el GOB ha presentat una nova denúncia davant Ports IB, sol·licitant «explicacions» per l'ocorregut i demanant que s'iniciï un expedient. També reclamen que s'obligui a restaurar els danys ocasionats.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.