Setmanari d'informació local - 138 anys

Oberta la presentació de candidatures per a la 7a edició dels Premis Martí Gasull en la defensa del català

34809

La Plataforma per la Llengua ha obert aquest dimecres el termini per presentar les propostes de candidatures per a la setena edició dels Premis Martí Gasull i Roig, que són els guardons de referència que reconeixen la trajectòria i les accions que han emprès persones i entitats en la defensa i la promoció de la llengua catalana. El guanyador del premi s'escollirà, un any més, per votació popular entre els tres finalistes, proposats pels membres del jurat, de totes les candidatures que s'hi presentin. El Premi Martí Gasull i Roig està dotat amb 3.000 euros i un guardó de reconeixement.

El guanyador d'aquesta edició es donarà a conèixer en un acte de lliurament que es farà el dilluns 17 de febrer al Teatre Poliorama de Barcelona. A més del premi per votació popular, per quart any s'atorgarà un Premi Especial del Jurat, de caràcter honorífic, que es concedirà a una persona que s'hagi distingit per alguna actuació especial en la defensa del català durant l'any o bé que tingui una trajectòria acreditada de difusió de la llengua.

Els guardons, impulsats per la Plataforma per la Llengua, es conceben com una manera de recordar Martí Gasull i Roig, un dels fundadors de l'ONG del català i un defensor convençut de la llengua catalana, que va morir tràgicament a l'Himàlaia el setembre del 2012.

Com presentar una candidatura?

Totes les persones que ho vulguin poden fer una proposta de candidats, que optaran al Premi Martí Gasull i Roig, abans del 12 de desembre. En cada candidatura cal acreditar la trajectòria en favor de la promoció i la defensa de la llengua catalana en qualsevol dels territoris de parla catalana o en l'àmbit internacional, per tal que es pugui determinar la importància i els mèrits que aquella persona o entitat hagi tingut en la promoció del català, i exposar-los a l'hora de les votacions.

Les propostes es poden fer arribar mitjançant el formulari del web premismartigasull.cat; per correu electrònic a premimartigasull@plataforma-llengua.cat, tot indicant en l'assumpte "Premi Martí Gasull i Roig"; o bé per correu postal, a l'adreça de la Plataforma per la Llengua (carrer de Sant Honorat, 7, Barcelona, 08002).

El jurat

El jurat està format per personalitats de l'àmbit de la cultura, la política i la societat catalanes. En aquesta edició participen com a jurat el president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, la presidenta de l'Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola, el periodista de RAC1 Joan Maria Pou, l'escriptor Jaume Cabré, el director d'El Punt Avui, Xevi Xirgo, i la mare de Martí Gasull, Pilar Roig. Enguany s'incorporen a aquest jurat l'exconsellera de Cultura del Govern balear, Fanny Tur, la directora de la Bressola, Eva Bertrana, i l'escriptora Anna Moner.

També forma part del jurat l'expresidenta del Parlament i exmembre de la junta executiva de l'ONG del català, Carme Forcadell, condemnada per la sentència del Procés i estretament vinculada amb la Plataforma per la Llengua. Forcadell rebrà tota la informació i documentació sobre els candidats i emetrà la seva valoració des de la presó de Mas d'Enric.

Martí Gasull i Roig, personatge fonamental a la Plataforma per la Llengua

Martí Gasull i Roig (Barcelona, 2 d'abril del 1969 - Manāslu, Nepal, 23 de setembre del 2012) va morir a l'Himàlaia, quan una allau va caure al campament base on descansava l'expedició. La família i la Plataforma per la Llengua van rebre centenars de mostres de suport i condol. De fet, diverses entitats i institucions van premiar a títol pòstum la trajectòria d'en Martí en l'àmbit de l'activisme lingüístic. L'octubre del 2012 va rebre a títol pòstum la Creu de Sant Jordi, que atorga la Generalitat de Catalunya. També va rebre la Medalla d'Or al Mèrit Cultural de l'Ajuntament de Barcelona.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.