Setmanari d'informació local - 138 anys

La Plataforma Antiautopista alerta que el Consell «ha començat a abocar tones d'escòries sobre aqüífers»

35143

La Plataforma Antiautopista ha criticat aquest dijous que el Consell de Mallorca «ha començat a abocar 140.000 tones d'escòries sobre els aqüífers de Campos i Llucmajor», pels materials amb els quals es construirà la via de servei del traçat, que els ecologistes qualifiquen «d'abocador de residus en línia».

La Plataforma que engloba a diverses entitats ecologistes ha exigit «que de manera immediata es detingui l'abocament». Segons informen, ja s'haurien bolcat «irresponsablement» més de 20.000 tones i quedarien 123.000 pendents. Per a la Plataforma, el més adequat seria retirar aquests materials i dipositar-los en un abocador «en condicions de seguretat».

Resposta a la denúncia

La Plataforma va presentar a l'estiu una denúncia pels materials utilitzats en l'obra. Els ecologistes mantenen que aquestes escòries procedents de la incineració de residus sòlids de Son Reus són tòxics.

Transcorreguts uns mesos, ha rebut una resposta de la Conselleria de Medi Ambient del Govern, però no del Consell. Segons la Plataforma, la resposta del Govern està «plena d'analítiques i consideracions legals i insisteix a demostrar que l'ús d'aquests materials és innocu per a la població i l'entorn» i que es compleix la normativa.

Encara que els Antiautopistas valoren que el Govern hagi contestat a la denúncia -en contrast amb el «silenci vergonyós» del Consell-, segueixen «convençuts que la decisió d'utilitzar aquests materials és perillosa».

Risc de contaminació

La Plataforma sosté que «no es garanteix que les escòries no siguin tòxiques, ja que no s'ha fet un seguiment exhaustiu» de la seva composició química; que «no es coneixen els centenars de substàncies que es troben en les escòries»; i que «no s'han abocat de manera segura».

En aquest sentit, els ecologistes han censurat que aquests treballs s'hagin iniciat «en plena alerta per inundacions». Així, han posat l'accent que la coberta d'asfalt «no és totalment impermeable» pel que l'aigua podria arrossegar els materials. «L'aqüífer i les terres de cultiu estan en perill i es corre el risc que el parc del Salobrar, les Salines i el mateix medi marí resultin greument contaminats», han alertat.

A més, la Plataforma ha subratllat que aquest procés és «una actuació irreversible», de manera que si es demostressin els perills que estan denunciant «serà impossible restituir l'estat original» de l'entorn.


Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.