Setmanari d'informació local - 138 anys

Es presenta el disc de cançons de Nadal en català '19 Nadales'

35497

'19 Nadales' és el títol del disc de cançons de Nadal que ha editat la Direcció General de Política Lingüística. Es tracta d’un recull de denou temes en català d’artistes majoritàriament de les Illes Balears. Una selecció de nadales tradicionals i d’autor, amb arranjaments acurats. Des de grups clàssics com UC o Els Valldemossa fins artistes pop com Cris Juanico, Marta Elka o Chenoa passant per reconeguts músics com Tomeu Penya, Isidor Marí o Cap Pela. El disc s’ha presentat aquest dimecres a Palma. La iniciativa se suma a altres dues accions emmarcades en les festes de Nadal. Aquestes són la campanya 'I tu, jugues en català?' i la distribució de la Carta als Reis d’Orient. A la presentació hi han assistit Agustina Vilaret, secretària autonòmica d’Universitat, Recerca i Política Lingüística; Beatriu Defior, directora general de Política Lingüística; Miquel Àngel Sancho, de Blau Produccions i la músic Marta Elka.

El principal objectiu de 19 Nadales és «incrementar la presència de la llengua catalana al paisatge sonor» segons ha explicat Agustina Vilaret, secretària autonòmica d’Universitat, Recerca i Política Lingüística. Se n’han editat 5.000 exemplars que es distribueixen a associacions de comerciants, ajuntaments, consells, centres comercials i biblioteques, entre d’altres. Per a editar-lo, s’ha comptat amb la col·laboració de Blau Produccions. El seu director, Miquel Àngel Sancho, ha posat en valor «la gran qualitat dels artistes que hi participen i les cançons triades». Al CD hi ha un codi QR que enllaça amb la llista de reproducció de les cançons, per tal de poder-les escoltar a través de dispositius mòbils i ordinadors. Es pot escoltar aquí.

La campanya 'I tu, jugues en català?' és una altra de les accions que es duen a terme des de la direcció general de Política Lingüística en el marc de les festes de Nadal. L’objectiu és donar a conèixer l’oferta de jocs i juguetes en català i fomentar-ne l’ús i el consum. Beatriu Defior ha volgut destacar l’existència d’un cercador al web jocsencatala.cat «que connecta l’usuari potencial amb els productes que hi ha al mercat i els llocs on els poden comprar». En aquest sentit, hi ha referenciats fins a 780 jocs i juguetes en català, classificats per categories i edats. Al portal també s’hi troben webs, videojocs i apps per a jugar en català. Així mateix, també hi ha un concurs que conclou el proper 20 de desembre i que, amb categoria infantil i adulta, reparteix premis com subscripcions a Filmin, lots de jocs en català i entrades per a espectacles.

Finalment, aquest dimecres també s’ha presentat la Carta als Reis d’Orient, una iniciativa enllaçada amb la campanya que ja s’ha consolidat doncs fa anys que es duu a terme. Consisteix en l’edició de la tradicional carta i la seva distribució a centres educatius, institucions, comerços, etc. Se n’editen més de 25.000 exemplars. Es pot descarregar a la pàgina web de la campanya on també hi ha un altre concurs per ajudar als Reis d'Orient. El termini és obert fins el 8 de gener i s'entra en el sorteig d'un lot de jocs en català.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.