Setmanari d'informació local - 138 anys

Els Antiautopista denuncien que el transport genera el 56% de les emissions de CO2

35599

La Plataforma Antiautopista ha advertit aquest dilluns que el transport per carretera, aeri i marítim genera el 56% de les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle (GEI) a les Balears, que s'han duplicat en només 25 anys, segons les dades ofertes pel col·lectiu 'Tot Inclòs'. Segons expliquen, si l'any 1990 les emissions del transport per carretera suposaven el 42% del total, en l'actualitat s'han disparat fins al 56%, passant d'1,28 milions de tones de CO2 a 2,68 milions de tones l'any 2017.

Del conjunt del transport, els cotxes són avui la primera font d'emissions, per davant de les emissions aèries (1,94 milions de tones) i fins i tot per davant del transport marítim i la resta de transports junts (2,52 milions de tones). Així doncs, la plataforma considera que si les Balears volen rebaixar les seves emissions, ha de fer un gir total en les polítiques que incideixen sobre el transport com són la de carreteres, urbanisme, turisme massiu, transport públic, etcètera.

La plataforma diu que el creixement de les emissions de CO2 del transport «està estretament lligat a les polítiques de construcció de més carreteres i autopistes» i assenyalen que, en els últims anys, les institucions han gastat «una quantitat enorme de recursos públics en noves infraestructures viàries». Sobre això, diuen que el Departament de carreteres del Consell ha destinat més de 200 milions d'euros a ampliar carreteres, construir rotondes i autopistes i afavorir l'accés «rodat massiu» a Sóller (16 milions d'euros).

Mentrestant, censuren que en la passada legislatura no es va posar «ni un metre de via de tren» ni es va millorar «significativament el transport públic col·lectiu per carretera, que ara mateix és insuficient o inexistent en molts llocs». Amb tot això, assenyalen que la declaració de l'emergència climàtica per part del Consell de Mallorca i del Govern «no pot tenir un caràcter purament retòric». Si les autoritats realment creuen que la situació és greu, «és necessari que la declaració tingui efectes legals i normatius i que es tradueixi en accions efectives a l'altura d'aquest repte».

Per a pal·liar les emissions, entre altres mesures, la plataforma demana la paralització total de les obres de l'autopista Llucmajor-Campos i la seva reconducció cap a un model de carretera 2+1; l'atur de l'abocament de 143 milions de tones d'escòria d'incineradora en l'autopista i la seva retirada. També demanen l'aplicació de les polítiques de mobilitat establertes en el Pla director sectorial de mobilitat de Balears i inversions urgents en el transport públic col·lectiu; la prohibició de construccions residencials en sòl rústic i l'inici d'una política econòmica de decreixement turístic i urbanístic.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.