Setmanari d'informació local - 138 anys

El Govern imposa 86 sancions per infraccions en matèria d'habitatge per un valor de 1,7 milions d'euros

35603

El Govern, a través de la Conselleria de Mobilitat i Habitatge, ha imposat un total de 86 sancions per infraccions en matèria d'habitatge per un valor d'1,7 milions d'euros en 2019. La majoria de casos són per no inscriure en el registre els habitatges buits dels grans tenidors o no viure habitualment en un Habitatge protegit (VPO) que una persona té en propietat.

Segons ha informat la Conselleria, la tasca inspectora s'ha pogut dur a terme en 2019 amb la creació del Cos d'Inspecció previst en la Llei d'Habitatge de les Balears, que en aquests moments està integrat per 11 persones, entre inspectors, instructors i personal administratiu de suport.


Fins a 21 sancions a grans tenidors

Als grans tenidors se'ls han imposat 16 sancions que sumen multes per valor de 240.000 euros per no haver inscrit els habitatges buits en el registre obligat. També hi ha expedients per a no col·laborar (malgrat haver inscrit els habitatges) o per a no comunicar canvis de titularitat o disposició dels esmentats habitatges, entre altres.

La Conselleria ha destacat també cinc sancions imposades als grans tenidors per a no pagar les despeses de la comunitat de propietaris a finques on tenen pisos buits, amb un total de 75.000 euros de sanció.

Una VPO llogada a 3.000 euros al mes

Respecte als propietaris de VPO, s'han imposat 25 sancions que sumen 750.000 euros per no viure en l'habitatge de manera permanent. Hi ha casos en què la VPO (que per llei ha de ser el domicili habitual) era emprada com a segon habitatge o unes altres en què es llogava sense entrar en els supòsits autoritzats per llei.

Es donen també casos en què l'habitatge, a més, es lloga per un preu superior al que s'autoritza. Cal destacar, per exemple, el cas d'una VPO que es llogava per 3.000 euros i a vuit persones. En aquest cas, l'expedient s'ha seguit no just per lucre indegut sinó també per 'infrahabitatge'. També s'han detectat casos en què es fa publicitat per a llogar una VPO sense indicar la condició i per tant sense respectar els límits de preus que imposa l'administració.

Altres infraccions

Respecte als propietaris en general (no exclusivament VPO o grans forquilles) s'han imposat també sancions per no dipositar fiances de lloguer (un total de deu) per part de propietaris (de tota mena d'habitatge) i també per casos d''infrahabitatge'. Per exemple, s'ha descobert un cas en què es llogava com a habitatge el soterrani d'un restaurant.

Per casos d''infrahabitatge' s'han imposat cinc sancions molt greus. Tres d'elles a particulars (90.000 euros en total) i dos a titulars de VPO amb una sanció de 60.000 euros a cadascun. La resta, fins als 1.745.000 euros en sancions, es completa amb expedients per altres qüestions menys habituals (com fer algun tipus d'activitat professional no autoritzada a una VPO) o «temes menors», segons la Conselleria.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.