Setmanari d'informació local - 138 anys

El Pla de Fosses 2019-20 preveu actuacions en 9 localitzacions de Mallorca i Eivissa

35977

El Pla de Fosses 2019-2020, que compta amb un pressupost de 443.000 euros, contempla la realització d'actuacions en nou localitzacions de vuit municipis de les illes de Mallorca i Eivissa.

Segons ha informat la consellera d'Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro, aquest dilluns en una roda de premsa en la Conselleria, l'objectiu de les actuacions previstes en el nou Pla és «aconseguir justícia per a les víctimes, la reparació de la veritat i la dignitat i el descans per a les famílies».

En aquest sentit, ha destacat que per primera vegada s'actuarà en enclavaments com ses Coletes (Manacor), el cementiri de Bunyola, el de Valldemossa i un forn de calç de la zona d'Artà. Així mateix, s'intervendrà per segona vegada a Sencelles, en la zona enjardinada de Porreres, a ses Figueretes, en el Pou de Son Lluís de Porreres i en el cementeri de Santa Maria.

La majoria de les intervencions tendran lloc a cementeris, on es faran tasques d'excavació, exhumació i identificació de víctimes de la Guerra Civil, ha explicat la consellera Isabel Castro, qui ha recordat que «el Pla anterior va permetre identificar a quatre persones dels 24 cossos recuperats».

Es preveu localitzar les restes d'almenys 40 persones

Per part seva, el secretari autonòmic de Memòria Democràtica i Bon Govern, Jesús Jurado, ha incidit en què recuperar a més persones és una «tasca primordial». En aquest sentit, ha assenyalat que s'esperen localitzar amb aquest nou Pla les restes d'almenys 40 persones.

Si bé, ha reconegut que «queda molt per fer i que cada vegada serà més complicat accedir a restes». Per aquest motiu, ha instat a «treballar ja conjuntament amb els ajuntaments i l'empresa encarregada del projecte per a establir la calendarització i a partir d'aquí elaborar el pla d'intervenció».

Altres línies de treball

Cal assenyalar que el Pla de Fosses 2019-2020 inclou dues línies de treball més, a més de les tasques d'excavació, exhumació i identificació.

En aquest sentit, una d'aquestes altres línies de treball consistirà en l'elaboració d'informes antropològics dels 35 cossos exhumats en la fossa de Porreres i no identificats per prova d'ADN durant la intervenció realitzada al novembre de l'any 2016.

Amb aquesta iniciativa, s'espera poder «aportar característiques físiques de cadascun dels individus que permetin determinar l'edat i tots aquells trets que permetin informació sobre la seva identitat», ha informat el coordinador general del projecte, Cesc Busquets.

Mentrestant, l'altra línia de treball consistirà a encarregar un estudi històric sobre el cementiri nou de Sant Francesc Xavier, a Formentera. L'objectiu, en aquest cas, és «doble» perquè, d'una banda, es pretén saber si va haver-hi enterraments de persones assassinades durant la Guerra Civil en aquest espai i, per un altre, si aquestes poden continuar inhumades allà.

L'empresa encarregada serà Atics S.L.

L'empresa que s'encarregarà de dur a terme aquest nou Pla de Fosses serà Associació de tècnics de recerques culturals i socials S.L. (Atics S.L.), que fa 27 anys que es dedica a l'arqueologia. Atics S.L va decidir l'any 2000 fer una «aposta clara» per treballar sobre la Guerra Civil i la Memòria Democràtica. L'empresa fa feina des del 2005 a les Balears.

L'equip que s'encarregarà d'aquest projecte estarà compost pel tècnic en Patrimoni Cultural i Arqueologia d'Atics, que a més serà el coordinador del projecte, Cesc Busquets, i l'historiador i el tècnic coordinador d'intervencions, Tomàs Suau.

A més, comptarà amb la doctora en història contemporània Queralt Soler; l'arqueòleg Jordi Ramos; l'especialista en Antropologia Física Núria Armentano; el mèdic forense Ignasi Galtés i la genetista Assumpció Malgosa.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.