Setmanari d'informació local - 138 anys

La PxLL exigeix una normativa «clara» perquè el català sigui requisit a la sanitat

36179

La Plataforma per la Llengua ha posat en marxa una pàgina web perquè la ciutadania enviï una carta a la presidenta del Govern, Francina Armengol, exigint-li «la garantia dels drets lingüístics en la sanitat pública balear». Així ho ha informat l'entitat després que el Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) anul·lés el decret llei del Govern que establia el nivell de català necessari per al personal de la sanitat pública, en considerar que la norma és contrària a dret.

L'entitat ha demanat que s'elabori un nou text normatiu que superi «la confusió» generada per aquesta sentència i «concreti i aclareixi» el requisit de capacitació lingüística del personal treballador de l'Administració. Des de l'entitat han considerat que fa falta que el nivell exigit s'adapti a la realitat del lloc de treball a ocupar. Segons han explicat, el TSJIB considera que la norma és contrària al dret perquè modifica l'estatut jurídic dels treballadors que encara no han acreditat el coneixement de català.

En aquest sentit, es tracta, per tant, «d'una nul·litat basada en un conflicte de jerarquia entre dues normes el decret que ha estat anul·lat per la sentència i la Llei de Funció Pública de les Illes Balears». «Així mateix, el tribunal estableix que un decret no pot esmenar una llei i torna la pilota al Govern, que haurà de promulgar una nova norma que desenvolupi la Llei de Funció Pública», han afegit.

Per això, des de Plataforma han dit que és «una oportunitat per a garantir els drets lingüístics a la sanitat balear i combatre les discriminacions lingüístiques que sofreixen els illencs que s'expressen en la llengua pròpia del territori». Així mateix, la Plataforma ha recordat, que, en cap cas, la sentència diu que el requisit de coneixement del català sigui inconstitucional per se. «Vetllar per la bona salut dels pacients implica que es puguin expressar en la seva llengua, igual que un ciutadà de Madrid pot fer-lo en castellà, un de París, en francès, o un de Berlín, en alemany», han conclòs.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.