Setmanari d'informació local - 138 anys

Vivas: «Hi ha una relació directa entre l'increment de la prostitució i el model turístic»

La regidora de Justícia Social, Feminisme i LGTBI de l'Ajuntament de Palma, Sonia Vivas, ha presentat l'informe de les dades d'atenció directa a persones que exerciren la prostitució a la ciutat el 2019 elaborat per la XADPEP (Xarxa d'Atenció Directa a Persones que Exerceixen la Prostitució, i que està integrada per les entitats Casal Petit, Metges del Món i Creu Roja. També formen part la Fundació Social Amaranta, l'institut Balear de la Dona, la Delegació del Govern, La Conselleria de Salut i Consum, l'UCRIF i l'Ajuntament de Palma).

Aquest document manifesta que el 2019 s'atengueren 1.732 persones, de les quals el 96 per cent eren dones. Això són 147 usuaris més en comparació amb l'any anterior. «Aquest increment està lligat a la bonança econòmica i a l'oferta turística, ja que és un aspecte que afavoreix la prostitució», apunten des de l'Ajuntament.

Per a la regidora Sonia Vivas, «l'actual model turístic de tot inclòs i en què tot serveix no només devora el nostre ecosistema deixant-nos sense recursos naturals sinó que també impacta de manera negativa en la consecució d'una igualtat real entre homes i dones. Hi ha una relació directa entre l'auge del tràfic de persones i la prostitució a la ciutat i el turisme».

La nacionalitat de les dones que han estat ateses per la xarxa és «canviant per mor del context de les relacions internacionals». En qualsevol cas es posa en relleu les desigualtats existents entre el nord i el sud i la importància que té, en aquest àmbit, la distribució i acumulació de la riquesa.

Un dels canvis més significatius fa referència a l'augment de les dones que exerceixen la prostitució a espais tancats, és a dir, a pisos i altres establiments, en detriment del carrer. En aquests espais es troben la majoria de les dones que són aquí de manera irregular, un fet que les situa en una situació de vulnerabilitat.

El 36 per cent de les persones ateses tenien una edat compresa entre els 25 i els 34 anys, i el 34 per cent entre els 35 i els 44. Pel que fa al nivell d’estudis el 46 per cent havien cursat estudis secundaris mentre que el 41 per cent només primaris. Aquesta xifra posa en relleu un augment de la formació en comparació amb l’any anterior.

Al document també s'aborda el fenomen de la irrupció de les noves tecnologies, un fet que ha afectat directament a les formes de tràfic de persones, i que alhora afavoreix l'aparició de noves formes de violència.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.