Setmanari d'informació local - 138 anys

La salinització de les aigües de l'Albufera perjudica el 'volantí espigat', segons la UIB

La salinització de les aigües de l'Albufera perjudica el 'volantí espigat', segons un estudi d'investigadors de la Universitat de les Illes Balears (UIB) sobre l'impacte de l'increment de la salinitat sobre les plantes aquàtiques de l'Albufera de Mallorca.

Segons ha explicat la UIB, l'increment de la salinització de l'aigua, derivada principalment de l'extracció d'aigua dolça dels aqüífers i fonts per a satisfer la demanda de la població, és una de les problemàtiques que fa perillar l'equilibri d'aquest ecosistema.

L'estudi s'ha publicat en la revista científica 'Estuarine, Coastal and Shelf Science' i han participat investigadors del grup de recerca en Ecologia Interdisciplinària en col·laboració amb el grup de Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu de la UIB i del Ciberrobn, que engloba investigadors de cinc àrees de coneixement de la UIB (botànica, bioquímica, ecologia, fisiologia i biologia marina).

L'estudi ha demostrat que el 'volantí espigat', una planta aquàtica que viu submergida en aigües dolces i salobres com la de l'Albufera, és una de les quals sofreix «significativament» quan augmenta la salinitat.

Mitjançant tècniques bioquímiques i utilitzant biomarcadors els investigadors han determinat l'estat fisiològic de les plantes i la resposta de les seves cèl·lules a la salinitat. Els resultats mostren que els marcadors d'estrès oxidatiu i mal cel·lular augmenten quan la planta està sotmesa a condicions de més salinitat.

A més d'aquest sofriment de la planta des del punt de vista bioquímic, els investigadors han pogut comprovar que allà on els marcadors d'estrès eren més alts l'abundància de la planta era menor, i viceversa, on els marcadors d'estrès tenien nivells baixos, la planta creixia en abundància.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.